Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2020

Τέσσερα μυστικά για υπέροχες ορχιδέες.



Ορχιδέες! Πανέμορφες, αγαπημένες αλλά και δύσκολες στη συντήρησή τους. Οι ανάγκες τους συγκεκριμένες. 
  • Φως. 'Ολα τα ανθοφόρα θέλουν φως. Οι ορχιδέες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Δώστε τους φιλτραρισμένο φως όλο το χρόνο και θα σας αποζημιώσουν με πλούσια ανθοφορία. Αν δεν διαθέτει ο χώρο σας μην απελπίζεστε. Ρίξτε τους προβολείς πάνω της. Μια λευκή λάμπα led θα κάνει τη δουλειά.
  • Σωστό Πότισμα. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς οι περισσότερες ορχιδέες σαπίζουν από υπερβολικό πότισμα. Μην με ρωτήσετε κάθε πότε πρέπει να τις ποτίζετε. Αυτό θα το βρείτε μόνες σας εφόσον λύσετε τον ακόλουθο γρίφο. Πρέπει να δώσετε τη σωστή ποσότητα του νερού που χρειάζεται κάθε φυτό ανάλογα με την εποχή, τη φάση ανάπτυξής του και το είδος του υποστρώματος που φιλοξενεί τις ρίζες του. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες νερού για να δείτε σε πόσο χρονικό διάστημα θα στεγνώσει. Αν κρατάει υγρασία πάνω από 7 ή 10 μέρες, ειδικά τώρα το χειμώνα, σημαίνει ότι δίνετε παραπάνω νερό απ΄ όσο χρειάζεται.
  • Σωστό Υπόστρωμα. Αν έχετε στα χέρια σας μια ολάνθιστη ορχιδέα το θέμα αυτό θα αργήσει να σας απασχολήσει. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι όταν έρθει η ώρα να τη μεταφυτεύσετε θα πρέπει να επιλέξετε ένα υπόστρωμα  που θα συγκρατεί τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας με βάση τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος και τις ανάγκες του φυτού όλο το χρόνο. Μια ασφαλή επιλογή είναι να τη βάλετε στο ίδιο υπόστρωμα που ήταν φυτεμένη όταν την αγοράσατε, συνήθως φλοιό πεύκου.
  • Σταθερό περιβάλλον. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, τις άσκοπες μεταφυτεύσεις και τα παρόμοια. Βρείτε μια θέση στο χώρο σας και αφήστε την εκεί. Δεν θα το μετανιώσετε.
Αν τώρα όλα αυτά σας φαίνονται πολύ γενικά δείτε το βίντεο που ακολουθεί.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

4 σχόλια :

  1. Καλημερα σας.Μολις απεκτησα μια μπουμπουκιασμενη μιλτονια αλλα το μισο χωμα λειπει απο πανω και οι ριζες ειναι γυμνες.Τι κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, προσθέστε λίγο λεπτό φλοιό πεύκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τα μπουμπούκια της πέφτουνε πριν καν ανοιξουν.Τη μεταφυτεψα γιατι το γλαστρακι ήταν τοσο μικρο που δεν χωρούσε τιποτα.Ο Θεος βοηθός

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Αν αφήσουμε μια ορχιδεα phalenopsis χωρίς υπόστρωμα, σε διάφανο γλαστρακι με τρύπες για να αερίζονται οι ρίζες, δεν θα είναι καλύτερα εφόσον δεν θα κρατάει υγρασία (μιας και έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα); Επίσης αν το καινούργιο φύλλο που έβγαλε κουνιέται πολύ εύκολα ενώ έχει πράσινο ωραίο χρώμα σημαίνει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή