Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2016

FAQ...Κίτρινα φύλλα. Πανικός χωρίς λόγο;

Πολύ ανησυχία για το τίποτα αν πρόκειται για τα φύλλα της βάσης της ορχιδέας. Κάποια στιγμή τα αρχικά φύλλα θα κιτρινίσουν και θα πέσουν μόνα τους. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα κόψετε. Δημιουργείτε μια ανοικτή πληγή στο πιο επικίνδυνο μέρος του φυτού, δηλαδή χαμηλά κοντά στο κορμό. Αφήστε το φύλλο να πέσει μόνο του. Οι ορχιδέες όπως και τα περισσότερα φυτά, έχουν ένα μηχανισμό αυτοπροστασίας σφραγίζοντας στην κυριολεξία το σημείο που αποκόπτεται το φύλλο. Δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες και παρατηρείστε πως σταδιακά το φύλλο σχεδόν αποκόπτεται μόνο του. 











Φύλλα κίτρινα στην κορυφή του φυτού ή φύλλα που πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Αιτία πανικού!
Δύο είναι οι πιο πιθανές αιτίες ή έχει σαπίσει ο βλαστός ή μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος. Αποτέλεσμα η ορχιδέα να πετάει ότι έχει επάνω της για να εξοικονομήσει ενέργεια και να βγάλει καινούριες ρίζες.

Πρώτες βοήθειες. Σε κάθε περίπτωση αφαιρείτε τον φλοιό ή το όποιο υπόστρωμα και ελέγχετε την κατάσταση. Αν το θέμα είναι οι ρίζες, αφαιρέστε τις (δείτε σχετικό video και ανάρτηση) και φυτέψτε την ορχιδέα σε νέο φλοιό. Ποτίζετε κανονικά προς αραιά και ψεκάζεται τακτικά φύλλα και εναέριες ρίζες - κυρίως τις πρωινές ώρες. Επειδή η ορχιδέα δεν μπορεί να τραφεί επαρκώς από τις ρίζες της χρειάζεται συνθήκες μεγάλης ατμοσφαιρικής υγρασίας. Δεν θα έβλαπτε λίγο διαφυλλικό λίπασμα στο νερό του ψεκαστήρα σε αναλογία 1/4 της συνιστώμενης δόσης ανά λίτρο νερού.  Αν δηλαδή η συνιστώμενη δόση είναι 5ml ανά δύο λίτρα νερού εμείς βάζουμε περίπου 1.5 ml στα δύο λίτρα και μετά γεμίζουμε τον ψεκαστήρα μας. Ψεκάζουμε φύλλα και εναέριες ρίζες κάθε 3-4 ημέρες και τις υπόλοιπες με καθαρό νερό. 

Αν τώρα έχει σαπίζει ο βλαστός τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Αν είστε της υπομονής επαναλάβετε την προηγούμενη διαδικασία. Αφαιρέστε νεκρές ρίζες, αν υπάρχουν και εντοπίστε το σημείο που έχει σαπίσει ο βλαστός. Πασπαλίστε το σάπιο μέρος με λίγη κανέλα για να σταματήσει η επέκταση του προβλήματος. Η κανέλα είναι ένα μαγικό "φάρμακο" καθώς αφαιρεί την υγρασία και σταματά το κακό αρκεί να μην έχει βλάψει όλο το φυτό. Αν υπάρχει υγιές μέρος στον βλαστό θα πετάξει νέες ρίζες. Μην παραλείπετε το ψέκασμα των φύλλων καθημερινά τις πρωινές ώρες. Το διαφυλλικό λίπασμα είναι απαραίτητο  και σε αυτή τη περίπτωση για να πάρει το φυτό τροφή και να αναπτυχθεί.

Συμβουλή: Δώστε τη μάχη και εντοπίστε το πρόβλημα του φυτού σας πριν το στείλετε στον σκουπιδοτενεκέ.  Οι ορχιδέες είναι σκληρά καρύδια και μπορούν να αναγεννηθούν από τη στάχτη τους. Αρκεί οι καλλιεργητές να έχουν YΠΟΜΟΝΗ!!!

6 σχόλια :

  1. Ισχύει και για τις dendrobium nobile το άρθρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι και στις Dendrobium Nobile, ιδιαίτερα στους παλιούς βλαστούς. Κάποια στιγμή δε, οι παλιοί βλαστοί θα χάσουν όλα τα φύλλα τους. Εδώ το κιντρίνισμα συνδέεται πιο σπάνια με το σάπισμα του φυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναστασία, σαπίζουν τα καινούρια κεντρικά φύλλα μιας ορχιδέας, ενώ το φυτό είναι ακόμη ανθισμένο. Πρόκειται για κάποιο βακτήριο; Κι αν ναι, υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν και οι γειτονικές ορχιδέες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ 30 ΟΡΧΙΔΕΕΣ Η ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑ.ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επεσαν ολα τα ανθη στην ορχιδεα κοψαμε πανω απο το πρώτο γονατο του κλαδιου για να μεγαλωσει ξανα και βαλε, λίγο λιπασμα για ανθοφόρα με, νερο ετσι οπως την ποτιζεις αλλα μερα απο 1,μηνα σχεδον χανει ολα τις τα φυλλα γτ αυτο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή