Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2021

Μπουγαρίνι. Μεθυστικό άρωμα Επτανησιακής προέλευσης.



"Ο ψυχή μου εσύ, τσαντσαμίνι μου, μπουγαρίνι μου, η Παναγιά κοντά σου." Οι πιο μεγάλες από εμάς αναγνωρίζουν σίγουρα τα λόγια της Ρένας Βλαχοπούλου από την ταινία "Η κόμισσα της Κέρκυρας". Η αξέχαστη ηθοποιός μιλώντας στη διάλεκτο του τόπου της κάνει αναφορά στο πιο αρωματικό τσαντσαμίνι του νησιού που σημαίνει γιασεμί.

Το μπουγαρίνι, αν και ινδικής προέλευσης είναι γνωστό ως αραβικό γιασεμί. Η επίσημη ονομασία του είναι Jasminum Sambac και ευδοκιμεί στα Επτάνησα. Το μεθυστικό του άρωμα είναι αδύνατο να μην σας παρασύρει παραπέμποντας σε καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μυστήριο. Αν το καράβι φέτος σας ταξιδέψει σε κάποιο από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, επιστρέφοντας μαζί με τα παστέλια, τις μάντολες ή τα μαντολάτα, πάρτε μαζί σας και το άρωμα των νησιών αυτών βάζοντας στη βαλίτσα σας ένα Mπουγαρίνι.


Θα το βρείτε σε δύο εκδοχές, το μονό και το διπλό γνωστό ως διπλό φούλι ή γκραντούκα (jasminum sambac Grand Duke of Tuscany). Το διπλό υστερεί λίγο στην ένταση του αρώματος αλλά έχει πιο εντυπωσιακά άνθη. Δύσκολο να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις δύο ποικιλίες. Μπουγαρίνι και γκραντούκα ανθίζουν ασταμάτητα από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Μπορούν να καλλιεργηθούν είτε στη γη είτε σε γλάστρα σε όξινο χώμα παρόμοιο με εκείνο της γαρδένιας.  Η άληθεια είναι ότι θα δυσκολευτεί λίγο να προσαρμοστεί στο κλίμα σας. Το κρίσιμο είναι να καταφέρει να βγάλει την πρώτη χρονιά στο χώρο σας. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ο τετράνυχος για αυτό φροντίστε τουλάχιστον να αγοράσετε ένα υγιέστατο φυτό. 


Ποτίζουμε όποτε στεγνώσει το χώμα και φροντίζουμε να στραγγίζει καλά. Όπως όλα τα ανθοφόρα θέλει φως για να σας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Επιλέγουμε θέση προστατευμένη από το Βοριά το χειμώνα και τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι, ιδιαίτερα όσο το φυτό μας είναι μικρό. Τα άνθη τους δυστυχώς κρατούν ελάχιστα αλλά είναι αμέτρητα και ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Κλαδεύουμε βαθιά πάντα στις αρχές της άνοιξης και μετά τον τελευταίο παγετό. Όσο για το άρωμά τους πιστέψτε με... απλά δεν υπάρχει!!!!! Για να  το απολαύσετε τοποθετήστε το φυτό σας κοντά στο σημείο που απολαμβάνετε τον καφέ σας στη βεράντα, το μπαλκόνι ή τον κήπο. Τώρα αν η Ζάκυνθος ή η Κέρκυρα δεν είναι στο πρόγραμμα για φέτος, μπουγαρίνια και φούλια θα βρείτε σε μεγάλα φυτώρια. 
Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου