Μπουγαρίνι, το πιο αρωματικό γιασεμί!Ο ψυχή μου εσύ, τσαντσαμίνι μου, μπουγαρίνι μου, η Παναγιά κοντά σου." Οι πιο μεγάλες από εμάς αναγνωρίζουν σίγουρα τα λόγια της Ρένας Βλαχοπούλου από την ταινία "Η κόμισσα της Κέρκυρας". Η αξέχαστη ηθοποιός μιλώντας στη διάλεκτο του τόπου της κάνει αναφορά στο πιο αρωματικό τσαντσαμίνι του νησιού που σημαίνει γιασεμί.


Το μπουγαρίνι, αν και ινδικής προέλευσης είναι γνωστό ως αραβικό γιασεμί.  Η επίσημη ονομασία του είναι jasminum sambac και ευδοκιμεί στα Επτάνησα. Το μεθυστικό του άρωμα είναι αδύνατο να μην σας παρασύρει παραπέμποντας σε καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μυστήριο. Αν το καράβι φέτος σας ταξιδέψει σε κάποιο από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, επιστρέφοντας μαζί με τα παστέλια, τις μάντολες ή τα μαντολάτα, πάρτε μαζί σας και το άρωμα των νησιών αυτών βάζοντας στη βαλίτσα σας ένα μπουγαρίνι.


Θα το βρείτε σε δύο εκδοχές, το μονό και το διπλό γνωστό ως διπλό φούλι ή γκραντούκα (jasminum sambac Grand Duke of Tuscany). Το διπλό υστερεί λίγο στην ένταση του αρώματος αλλά έχει πιο εντυπωσιακά άνθη. Δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα στις δύο ποικιλίες. Μπουγαρίνι και γκραντούκα ανθίζουν ασταμάτητα από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Μπορούν να καλλιεργηθούν είτε στη γη είτε σε γλάστρα σε όξινο χώμα παρόμοιο με εκείνο της γαρδένιας. Ποτίζουμε όποτε στεγνώσει το χώμα και φροντίζουμε να στραγγίζει καλά.  Τα φυτά μας προτιμούν τις φωτεινές αλλά και σκιερές θέσεις το καλοκαίρι. Τα άνθη τους δυστυχώς κρατούν ελάχιστα αλλά είναι αμέτρητα και ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Κλαδεύουμε βαθιά πάντα στις αρχές της άνοιξης και μετά τον τελευταίοo παγετό. 'Όσο για το άρωμά τους πιστέψτε με... απλά δεν υπάρχει!!!!! Τώρα αν η Ζάκυνθος ή η Κέρκυρα δεν είναι στο πρόγραμμα για φέτος, μπουγαρίνια και φούλια θα βρείτε σε μεγάλα φυτώρια. 

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.jenny.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου