Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2019

Εναέριες ρίζες. Ο μέγας σύμμαχος της ορχιδέας μας!


Όταν μου στέλνετε ερωτήσεις στο messenger σχετικά με τις εναέριες ρίζες γιατί θέλετε να τις ξεφορτωθείτε καθώς η άναρχη ανάπτυξή τους δεν συμφωνεί με την αισθητική σας, με πιάνουν πραγματικά τα νεύρα μου. Δεν υπάρχουν χρησιμότερες ρίζες από αυτές για την ορχιδέα Phalaenopsis και όχι. Θα σας πρότεινα μάλιστα όταν αγοράζετε καινούριες ορχιδέες να επιλέγετε εκείνες που έχουν και πολλές εναέριες ρίζες.

Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι: 

Οι εναέριες ρίζες αποτελούν σανίδα σωτηρίας αν σαπίσουν αυτές που βρίσκονται μέσα στη γλάστρα. Αν λοιπόν η ορχιδέα σας χάσει για κάποιο λόγο τις ρίζες της μπορείτε να φυτέψετε μέρος ή όλες τις εναέριας σε πολύ καλά αεριζόμενο υπόστρωμα για να τους δώσετε την ευκαιρία να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Προσωπικά πειραματίστηκα και με την υδροπονική καλλιέργεια και η εμπειρία μου μού έδειξε ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να προσαρμοστούν μέσα στο νερό.

Οι εναέριες ρίζες είναι πολύ βασικό συστημικό κομμάτι του φυτού που το βοηθάει να αναπτύσσεται και να τρέφεται καλύτερα. Δεν είναι απαραίτητο να τις ψεκάζετε, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο χώρο σας. Εκπαιδεύστε τις ρίζες αυτές να τρέφονται όπως πρέπει, δηλαδή από τον αέρα.

Όσες από εσάς έχετε την εμπειρία, γνωρίζετε καλά ότι φυτά με πλούσιες εναέριες και αλλά και παραδοσιακές ρίζες είναι πολύ πολύ δυνατά και ανθεκτικά. Προσοχή όμως αν η ορχιδέα σας αναπτύσσει με τα χρόνια υπερβολικά πολλές εναέριες ρίζες αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα: ή της αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα του χώρου σας ή κάτι συμβαίνει μέσα στη γλάστρα. Στη δεύτερη περίπτωση ελέγχουμε υπόστρωμα και ανάπτυξη του εσωτερικού ριζικού συστήματος. 

Σε κάθε περίπτωση η εναέριες ρίζες είναι ότι πιο φυσικό για άλλα τις επίφυτες ορχιδέες. Η φύση δεν τις προόρισε για να ζουν μέσα σε γλάστρες.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

1 σχόλιο :

  1. Δεν ξέρω τι να κάνω με τις δικές μου ορχιδέες. Ξερανθηκαν εντελώς οι ρίζες τούς. Υπάρχει σωτηρία να σωθεί το φυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή