Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2018

Καπένσια. Ο πορτοκαλής ήλιος του φθινοπώρου.

Η Καπένσια, γνωστή και ως χωνάκι, είναι από τα πιο αγαπημένα μου αναρριχώμενα φυτά. Τη φλέρταρα χρόνια πριν βλέποντάς την στις μάντρες πολλών σπιτιών, κάπου εκεί κοντά στη δουλειά μου. Πρέπει να την έχω στο σπίτι μου πάνω από δεκαπέντε χρόνια φυτεμένη στη γη στην αυλή. Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της συλλογής μου που δεν με απασχόλησε ποτέ. Μάλιστα πριν ένα χρόνο περίπου αναγκάστηκα να την περιορίσω σε μέγεθος κατά πολύ.


Τα πλεονεκτήματά της πάρα μα πάρα πολλά. Πανέμορφα πορτοκαλί άνθη που δεν σταματούν παρά μόνο μόλις τα βρει το τσουχτερό κρύο του χειμώνα.  Αν λοιπόν θέλετε ένα καλοκαιρινό χρώμα μέσα στο φθινόπωρο η Καπένσια είναι must. Πυκνό φύλλωμα που μπορεί να καλύψει μεγάλες επιφάνειες και να δημιουργήσει έναν πανέμορφο φράκτη προστατεύοντάς σας από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών ή των γειτόνων. Πρόκειται για αναρριχητικό φυτό που αν το αφήσεις ελεύθερο θα μεταμορφώσει το αστικό περιβάλλον σε μια μικρή καταπράσινη ζούγκλα.



Δεν καταλαβαίνει ούτε από κρύο ούτε από ζέστη. Φοβερά ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες. Τα ελαστικά της κλαριά αντέχουν  και στον δυνατό αέρα. Τα πάει πολύ καλά και σε ημισκιερές θέσεις καθώς είναι πολύ εύκολη στην ανθοφορία. Βέβαια όσο πιο πολύ ήλιο της δώσετε τόσο πιο πολλά λουλούδια θα σας χαρίσει. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε γλάστρα, απλά χρειάζεται βάθος για να απλώσει τις ρίζες της και τακτικό κλάδεμα για να είναι φουντωτή. Αν θέλετε να καλύψετε μια επιφάνεια τοίχου ή πέργκολας αγοράστε δυο ή τρία φυτά ανάλογα με την περίσταση. Μειονέκτημά της, ένα και μοναδικό. Τα μικροσκοπικά φυλλαράκια που πέφτουν κατά καιρούς και γεμίζουν το μπαλκόνι. Θα τη βρείτε εύκολα αυτή την εποχή σε φυτώρια και κέντρα κήπου. 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου