Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2018

Έξι απλά βήματα για να προετοιμάσουμε το φθινοπωρινό μας μπαλκόνι.

To φθινόπωρο για εμένα είναι μια δεύτερη μικρή άνοιξη. Οι υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν τα φυτά μας, έχουν υποχωρήσει πλέον αισθητά και ήρθε η ώρα να ζωντανέψουμε ξανά το τοπίο στη βεράντα, στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, προετοιμάζοντάς τo παράλληλα για το χειμώνα που έρχεται.

  • Μισοπεθαμένα και μισοξεραμένα φυτά καλό θα είναι να πάρουν δρόμο. Είναι πολύ πιθανόν να μην αντέξουν το χειμώνα που έρχεται. Άλλωστε σ' ένα μήνα περίπου τα φυτώρια θα είναι γεμάτα από φθινοπωρινές προτάσεις για να ξαναδώσουμε χρώμα στο χώρο μας.
  • Μειώστε σταδιακά το πότισμα για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των φύλλων καθώς η υγρασία αυξάνετε πλέον αισθητά. Κλείστε το αυτόματο πότισμα και προτιμήστε να κάνετε βαθιά ποτίσματα αντί να ποτίζετε πολύ συχνά και λίγο.
  • Ένα ελαφρύ κλάδεμα - κορφολόγημα - αυτή την εποχή είναι ιδανικό. Τα φυτά μας θα ξεφορτωθούν το όποιο άχρηστο φορτίο για να δώσουν όλη τους την ενέργεια στη νέα βλάστηση.  
  • Βάλτε φρέσκο χώμα στην επιφάνεια κάθε γλάστρας αφού προηγούμενως το σκαλίσετε όσο πιο βαθιά μπορείτε. Ότι καλύτερο αυτή την εποχή καθώς από τα πολλά ποτίσματα το χώμα έχει μειωθεί αλλά και έχει χάσει πολλά θρεπτικά συστατικά. 
  • Επαναφέρετε σταδιακά τη λίπανση με υδατοδιαλυτά λιπάσματα. Ανάλογα με το είδος των φυτών σας επιλέξετε λίπασμα ανάπτυξης ή ανθοφορίας. Πάρα πολλά ανθοφόρα φυτά διανύουν αυτή την εποχή το δεύτερο ή τον πρώτο κύκλο ανθοφορίας τους. Λίγο πριν πιάσουν για τα καλά τα κρύα βάλτε στις γλάστρες και στη γη λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, ότι καλύτερο για να ξυπνήσουν καλοταϊσμένα την ερχόμενη άνοιξη. 
  • Τέλος αν η συλλογή σας διαθέτει είτε ορχιδέες είτε φυτά εσωτερικού χώρου ένα spa με λεμόνι ή ξύδι και νερό (διαβάστε περισσότερα εδώ) θα τα κάνει πιο καινούρια από καινούρια καθώς το λεμόνι-ξύδι αφαιρεί όλα υπολείμματα από τα άλατα του νερού και τη σκόνη. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου