Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2018

Οκτώβρης. Ο ιδανικός μήνας για να προσθέσετε μια ορχιδέα στην συλλογή σας.

Ο Οκτώβρης είναι ο ιδανικός μήνας για αγορά μιας νέας ορχιδέας. Τα επιχειρήματά μου για να σας πείσω πάρα πολλά και ισχυρά.

  • Οι θερμοκρασίες μεταξύ σπιτιών και χώρων πώλησης φυτών είναι πλέον πάνω κάτω οι ίδιες αφού οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει για τα καλά. Η κυριότερη αιτία που χάνουν οι ορχίδεες τα άνθη τους μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την αγορά τους, για να μην πω από την πρώτη μέρα, είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του φυτώριου και του σπιτιού μας. Ακόμη και τα επίπεδα υγρασίας αυτή την εποχή είναι ότι καλύτερο λόγω των βροχοπτώσεων και των νοτιάδων. Τα φυτώρια έχουν πάντα αυξημένα επίπεδα υγρασίας ακόμη και τους πιο ζεστούς μήνες λόγω της παρουσίας πολλών φυτών σε ένα χώρο. 

  • Η επικράτηση των ιδανικών θερμοκρασιών για τα φυτά αυτά από εδώ και πέρα είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για παρατεταμένη ανθοφορία - με την προϋπόθεση πάντα ότι το φυτό είναι φρέσκο. Το ίδιο δεν συμβαίνει την άνοιξη γιατί οι θερμοκρασίες αυξάνονται σχετικά γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει συνήθως δυσμενώς τη διάρκεια της ανθοφορίας. 
  • Μια Phalaenopsis ανθισμένη αυτή την εποχή έχει όλο το χρόνο να δώσει δευτερεύουσα ανθοφορία την άνοιξη στους παλιούς ανθοφόρους, αν αυτοί δεν ξεραθούν φυσικά. Ακόμη και αν απανθίσει θα έχει όλο το χρόνο να βγάλει νέα φύλλα και ρίζες για να ετοιμαστεί για νέα ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Αντιθέτως μια ορχιδέα αγορασμένη την άνοιξη ή το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει το χρόνο αφού απανθίσει να βγάλει νέα φύλλα και ρίζες μέσα στο καλοκαίρι. 
  • Η εποχή αυτή είναι ιδανική για αγορές και άλλων ειδών όπως Οncidium ή Cambria κτλ καθώς τα φυτά αυτά αρέσκονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ υποφέρουν με τη ζέστη. 
  • Από εμπορικής πλευράς, όσο θα μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο φθινόπωρο και το χειμώνα τόσο τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία θα είναι γεμάτα ολόφρεσκα φυτά. Από δω και πέρα κανένα άλλο ανθοφόρο φυτό δεν μπορεί να συναγωνιστεί μια ορχιδέα. Καθώς τα περισσότερα είναι ανθοφόρα εξωτερικού χώρου, η ορχιδέα θα είναι πλέον η απόλυτη κυρίαρχος. 
  • Τέλος, ο Οκτώβρης είναι ιδανικός μήνας για αγορές και από προμηθευτές του εξωτερικού. Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για τη μακρόχρονη παραμονή των φυτών σε συσκευασία. Ούτε πολύ χαμηλές για να παγώσουν κατά τη μεταφορά αλλά ούτε και πολύ υψηλές για να αφυδατωθούν. 

Αν λοιπόν σας περίσσεψε κανένα ευρώ μετά την έναρξη του σχολικού έτους, νομίζω πως ξέρετε που θα το ξοδέψετε. Για να μη σας πω πως έχω αρχίζει να πιστεύω ότι ίσως είναι πιο οικονομικό να αγοράζουμε συνέχεια νέες ανθισμένες από το να τις συντηρούμε και να περιμένουμε να ανθίσουν. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου