Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

FAQ...Χρησιμοποιούμε λίπασμα στις ανθισμένες ορχιδέες;

Θυμάμαι ακόμη την ημέρα που αγορά την πρώτη μου ορχιδέα. Ήταν Μάρτιος καλή ώρα. Μαζί με το φυτό ζήτησα να αγοράσω και ένα λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Θυμάμαι ακόμη το έντρομο βλέμμα της πωλήτριας. Μην βάζεις λίπασμα μου είπε όσο είναι ανθισμένη. Θα την κάψεις. Ναι, ναι, της απάντησα, θα το πάρω όμως για να το έχω για αργότερα για να μην ξαναέρχομαι. 


Ορχιδέα και λίπασμα ήρθαν σπίτι. Διάβασα τις οδηγίες χρήσης και προβληματίστηκα. Έγραφε, εφαρμογή από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο. Δεν ανέφερε τίποτα του τύπου, μην το χρησιμοποιείται σε ανθισμένα φυτά. Και τώρα τι κάνω; Πολλά τα προβλήματα μετά την αγορά της πρώτης ορχιδέας. Που θα τη βάλω, πόσο φως, πόσο νερό, πόση τροφή και πότε. Διάβασα, ρώτησα, έμαθα. Ότι αναπτύσσεται χρειάζεται τροφή και ανάλογα τη φάση της ανάπτυξης, η τροφή  θα πρέπει να προσαρμόζεται αντίστοιχα. Συμπέρασμα. Μια ορχιδέα που βρίσκεται σε ανάπτυξη πάντα χρειάζεται λίπασμα. Η μόνη εξαίρεση αφορά τα γένη εκείνα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη όπως το Dendrobium. 


H Phalaenopsis, το πιο κοινό γένος στα σπίτια μας, δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ. Το φθινόπωρο και το χειμώνα αναπτύσσει ανθοφόρους, την άνοιξη και το καλοκαίρι νέα φύλλα και ρίζες και πολλές φορές όλα αυτά μαζί. Άρα, χρειάζεται τροφή και μάλιστα διαφορετική ανάλογα με την περίσταση. Μια ορχιδέα όμως που βρίσκεται σε κατάσταση full bloom (έχει δηλαδή ανοίξει όλα της τα μπουμπούκια) δεν χρειάζεται τροφή. Περιμένει τις μελισσούλες για να ολοκληρώσει την αναπαραγωγική της διαδικασία. Πραγματικά σε αυτή τη φάση η ορχιδέα μοιάζει με ένα φυτό που έχει παγώσει στο χρόνο, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας.


Σίγουρα αν της βάλουμε λίπασμα δεν πρόκειται να καεί όπως είπε η πωλήτρια. Ένα φυτό καίγεται από το λίπασμα μόνο αν είναι στεγνό ή η υπερβολική ποσότητα του λιπάσματος το αφυδατώσει. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί όταν κάνουμε ορθή χρήση υδροδιαλυτών λιπασμάτων σε όχι εντελώς στεγνά φυτά. Στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα λιπάσματα για ορχιδέες είναι πολύ ελαφριά στη σύνθεσή τους και σπανίως κάνουν ζημιά. Στην κατάσταση όμως αυτή, της πλήρους ανθοφορίας, το λίπασμα είναι εντελώς περιττό. Αν όμως παρατηρείτε σημάδια ανάπτυξης - νέα φύλλα, ρίζες - βάλτε τη λίπανση σταδιακά στο πρόγραμμα και μην την παραλείπετε πότε. Τέλος μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα από τη χρήση λιπασμάτων. Τα λιπάσματα δεν είναι ορμόνες. Το αποτέλεσμα ενός τακτικού προγράμματος λίπανσης δείχνει πάντα σε βάθος  χρόνου.

Tip. Πολλοί καλλιεργητικές συστήνουν τη διακοπή της χρήσης λιπασμάτων κατά την περίοδο που σχηματίζονται μπουμπούκια. Η αλήθεια είναι ότι η φάση αυτή είναι μια από τις πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη κάθε φυτού και η  οποιαδήποτε διατάραξη της ισορροπίας του μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή των μπουμπουκιών. Αν λοιπόν κατά την περίοδο της ανάπτυξης, η ορχιδέα λιπαίνονταν τακτικά, μπορούμε να διακόψουμε σταδιακά τη λίπανση μέχρι να δούμε νέα φύλλα οι ρίζες. (δείτε εδώ το σχετικό για τη λίπανση βίντεο)


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου