Μια πρώτη γνωριμία με το Dendrobium Nobile!

                                                          Δενδρόβιο το Κομψό!Τo Δενδρόβιο (Dendrobium) είναι ένα από τα πολύ βασικά είδη των ορχιδεοειδών. Παρ' ότι ορχιδέα είναι πολύ διαφορετικό στη δομή του, στις ανάγκες του και στη φροντίδα του συγκριτικά με τη γνωστή σε όλους μας Phalaenopsis. Θεωρώ και πιο εύκολο στην καλλιέργειά του. Το γεγονός ότι μπαίνει σε χειμερία νάρκη (winter rest) τους κρύους μήνες του χειμώνα οπότε και δεν χρειάζεται καμία φροντίδα (πότισμα, λίπασμα κτλ) το καθιστά ιδανική επιλογή για αρχάριους καλλιεργητές.
Εδώ ο βλαστός του είναι και ο ανθοφόρος. Άρα τέρμα η αγωνία που ζούμε με την Phalaenopsis αν θα βγάλει ανθοφόρο την επόμενη χρονιά. Ο κύκλος του είναι απλός και ξεκάθαρος. Ο βασικός ανθοφόρος ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα αρχές της άνοιξης. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, τέλος της άνοιξης αρχές καλοκαιριού, αρχίζουν να σχηματίζονται στη βάση του οι καινούριοι ανθοφόροι, οι οποίοι τερματίζουν την ανάπτυξή τους γύρω στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το φυτό μπαίνει σε χειμερία νάρκη. Κατά την περίοδο αυτή δεν ποτίζουμε ούτε λιπαίνουμε απλά ψεκάζουμε λίγο τα φύλλα και το υπόστρωμα στην κορφή του και το αφήνουμε σε εξωτερικό προστατευμένο χώρο. Πρέπει να παγώσει στην κυριολεξία για να δούμε άνθη την επόμενη χρονιά. Μόλις εμφανιστούν τα άνθη στον νέο, αλλά ίσως και στον παλαιό ανθοφόρο φέρνουμε το φυτό μας εντός του σπιτιού.

Αναπτυξιακός κύκλος
Στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας το Dendrobium Nobile μπορεί να μείνει έξω σχεδόν όλο το χρόνο αρκεί να είναι σε σκιερό φωτεινό μέρος προστατευμένο από το κρύο και την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Φυσικά με τους καύσωνες επιβάλλεται να βρούμε το πιο δροσερό μέρος στο χώρο μας. Χρειάζεται λίπασμα όλο το χρόνο με εξαίρεση την περίοδο της χειμερίας νάρκης.
Πολλές ποικιλίες όπως αυτή της φωτογραφίας είναι αρωματικές. Η μυρωδιά μοιάζει με αυτή της βιολέτας. Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και θα το βρείτε σχετικά εύκολα την άνοιξη που είναι η περίοδος της ανθοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου