Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2017

FAQ...Μα γιατί δεν ανθίζουν;



Μια γιορτή, γενέθλια ή μια σημαντική προσωπική στιγμή συνοδεύονται πολλές φορές από μια όμορφη ορχιδέα. Κατά παράδοξο τρόπο, σε αντίθεση με άλλα ανθοφόρα φυτά, οι ορχιδέες διατίθενται σε ανθοπωλεία και φυτώρια 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κύκλος της ανθοφορίας τους είναι συνεχής.

Σας την χάρισαν λοιπόν ανθισμένη και πλουμιστή και εσείς περιμένετε να τη δείτε να ξανανθίζει άμεσα;  Αμ δε….. Ορχιδέες με άνθη εκτός εποχής έχουν κακοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να μπει ο κύκλος τους σε μια σειρά. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι σχεδόν όλες εισαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά προσαρμόζονται και σε νέες κλιματολογικές συνθήκες.


Η περίοδος εμφάνισης των νέων ανθοφόρων είναι συνήθως οι αρχές του χειμώνα για την κοινή ορχιδέα Phalaenopsis. Τώρα αν οι παλιοί ανθοφόροι δεν ξεραθούν εντελώς θέλουν περίπου δυο με τρεις μήνες για να εμφανίσουν νέα λουλούδια. Το φως αλλά όχι η απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι βασικός σύμμαχος για νέα ανθοφορία σε συνδυασμό με την καλή υγεία του φυτού.


Από την άλλη πλευρά, συμβαίνει πολλές φορές ορχιδέες που μας έχουν συνηθίσει σε τακτική ετήσια ανθοφορία να σταματούν ξαφνικά να βγάζουν άνθη. Οι λόγοι είναι πολλοί, με κυριότερο τη βιολογική εξάντληση των φυτών από τις πολλαπλές ανθοφορίες. Ειδικά αν δεν τις φροντίζουμε με τακτική λίπανση και αλλαγή υποστρώματος, ανά διετία ή τριετία ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης του φυτού, εξαντλούνται, σταματούν να ανθίζουν και, στη χειρότερη των περιπτώσεων, μαραίνονται.
Άλλοι λόγοι που μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ανθοφορία είναι μεταβολές στο περιβάλλον της κάθε ορχιδέας, όπως αλλαγές στο φως ή στη θερμοκρασία. Ένας βαρύς χειμώνας, ένα εξαντλητικό καλοκαίρι. Υπομονή λοιπόν ως το επόμενο φθινόπωρο. Μέχρι τότε ας μάθουμε να τις αγαπάμε για τα μεγάλα πράσινα φύλλα τους  ή και τις υπέροχες ρίζες τους, να χαιρόμαστε βλέποντάς τις να μεγαλώνουν και τα άνθη θα έρθουν από μόνα τους!


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου