Σάββατο, Σεπτεμβρίου 10, 2022

Λεμονογαρδένια. Μια εύκολη γαρδένια αλλιώτικη από τις άλλες.


H γαρδένια θεωρείται από το πιο αγαπημένα αλλά και από τα πιο δύσκολα ανθοφόρα φυτά και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πως να τη συντηρήσουμε από τη στιγμή που θα φτάσει στα χέρια μας.  Το  νέο μας φυτό πρέπει να προσαρμοστεί στο οικιακό περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που απαιτεί γνώσεις και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του. Όμως η κοινή γαρδένια που σας έχουν προσφέρει ή έχετε αγοράσει μόνες σας είναι μόνο μια ποικιλία από τις πολλές που υπάρχουν. 

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου μια άλλη πολύ γνωστή ποικιλία με την κοινή ονομασία Λεμονογαρδένια (Tabernaemontana divaricate).  Πολύ διαφορετικό φυτό από αυτά που γνωρίζουμε, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συνεχής ανθοφορία, αρωματικά άνθη και υπέροχα μεγάλα φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα. Bασική διαφορά της από την κοινή γαρδένια είναι η μεγαλύτερη διάρκεια των ανθών της που όμως χάνουν το άρωμά τους όσο περνάνε οι ημέρες.
Η ευκολία της τώρα σε σχέση με την κοινή γαρδένια έγκειται στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της.Δεν αναπτύσσει τόσο πυκνό φύλλωμα γεγονός που την κάνει πολύ ανθεκτική στις μυκητολογικές προσβολές.

Στα υπόλοιπα δεν διαφέρει από την κοινή γαρδένια. Απαιτεί φωτεινή θέση για να ευδοκιμήσει, χώμα για οξύφιλα και τακτική λίπανση την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας. Ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες αν και μπορεί να ρίξει μέρος των φύλλων της σε περιόδους παγετού. Αν δεν την έχετε σας προτείνω να τη βάλετε στη συλλογή σας και θα με θυμηθείτε. 

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου