Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022

Χειμώνας. Ώρα για κλάδεμα.

Το κλάδεμα των φυτών μας είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές εργασίες καθώς συμβάλει στην ανάπτυξη νέων βλαστών προκειμένου να έχουμε όμορφα και υγιή φυτά με πλούσια ανθοφορία. Στις περισσότερες οικογένειες καλλωπιστικών φυτών που απαιτούν κλάδεμα αυτό πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο που τα φυτά βρίσκονται σε λήθαργο και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση και ανθοφορία. 

Τα βασικά κλαδέματα ξεκινούν γύρω στα μέσα του Φλεβάρη για τις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας μας και γύρω στο Μάρτη για τις βόρειες. Πρέπει να κλαδέψουμε ένα μήνα περίπου πριν ξυπνήσουν τα φυτά μας για να υποδεχτούν την άνοιξη. Μην μπερδεύετε το κυρίως κλάδεμα των φυτών με το κορφολόγημα τους που είναι πολύ διαφορετική διαδικασία και λαμβάνει χώρα άλλες εποχές. 

Επειδή το κλάδεμα είναι μια τέχνη από μόνη της και ο τρόπος κλαδέματος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του φυτού, μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών. Αν σας το δείξουν σωστά μια φορά θα μπορέσετε να το επαναλάβετε την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση αν αποφασίσετε να το κάνετε μόνοι σας να θυμάστε ότι:

Ο σωστός τρόπος κλαδέματος είναι να αφήνετε ένα μικρό τμήμα του βλαστού πάνω από το μάτι με τέτοια γωνία ώστε η υγρασία να μην κατευθύνεται προς τον οφθαλμό αλλά να απομακρύνεται. 
Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σωστό εργαλείο ανάλογα με τον τύπο του βλαστού που θα αφαιρέσετε. Στην αντίθετη περίπτωση θα δημιουργείτε πληγές στα φυτά.
Μετά την ολοκλήρωση του κλαδέματος ψεκάζουμε με προϊόντα χαλκού για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τους μύκητες. 
Κατά το κλάδεμα φοράμε πάντα γάντια για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από τραυματισμούς αλλά και πιθανούς τοξικούς χυμούς που εκκρίνονται κατά τη διαδικασία. 

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου