Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18, 2022

Μήπως τα φυτά σας έχουν στρες;

Ναι καλά διαβάσετε. Τα φυτά όπως και εμείς βιώνουν το στρες που σχετίζεται με διαταραχές στην ορμονική τους ισορροπία. Φυτά σε κατάσταση στρες δεν αναπτύσσονται σωστά, δεν ανθίζουν ή δεν καρποφορούν και στην έσχατη περίπτωση μαραίνονται σταδιακά και πεθαίνουν. 

Το στρες στα φυτά μας συνδέεται κυρίως με περιβαλλοντικά αίτια καθώς και με λανθασμένες πρακτικές στην καθημερινή τους φροντίδα. Υπερβολική υγρασία ή ξηρασία στην ατμόσφαιρα ή και στο υπόστρωμά τους, ακραίες θερμοκρασίες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, υπερβολική αλατότητα στο διάλυμα του ποτίσματος, έκθεση σε υπερβολικό φως ή και το αντίθετο,  έλλειψη θρεπτικών συστατικών, λανθασμένη χρήση προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς στρεσογόνους παράγοντες. 

Τις περισσότερες φορές η εικόνα του φυτού μαρτυρά τις συνέπειες του στρες που είναι η κακή και περιορισμένη ανάπτυξή του, το κιτρίνισμα, οι ξηράνσεις και η πτώση των φύλλων, η μάρανση των ανθών και το σάπισμα των ριζών.

Η δική μας απάντηση. Προφυλάσσουμε τα φυτά μας από τα περιβαλλοντικά αίτια που προκαλούν στρες και εκτελούμε σωστά τις καλλιεργητικές εργασίες, πότισμα, λίπανση, φυτοπροστασία, μεταφύτευση. 

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου