Τρίτη, Μαΐου 11, 2021

Μπρουνφέλσια. Ένας άγνωστος και εξαιρετικά αρωματικός θάμνος που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.


Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να περιγράψει καλύτερα αυτό που μου συνέβη πέρσι στην ανθοκομική έκθεση του Δήμου Κηφισιάς. Ανακάλυψα ένα τέλειο φυτό και ξετρελάθηκα μαζί του είπα να μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό μου του τότε αλλά και του τώρα. Το όνομα αυτού Μπρουνφέλσια  (Brunfelsia uniflora).

Εξαιρετικά αρωματικός θάμνος με μονόχρωμα άνθη σε δυο όμως αποχρώσεις, μωβ και λευκά. Ένα χρόνο μετά που το φυτό προσαρμόστηκε στο χώρο μου μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι υπάρχουν πολύ λόγοι για να τη βάλετε στη συλλογή σας πέρα από το εξωτικό της άρωμα και την ομορφιά της. 

Φυτεμένη σε γλάστρα σε χώμα για οξύφιλα και τοποθετημένη σε ημισκιερή θέση, τα πήγε πολύ καλά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναπτύχθηκε σαν τρελή και άνθισε για δεύτερη φορά μετά την ανοιξιάτικη ανθοφορία της. Παρά την αντοχή της στη ζέστη, είναι φυτό που διψάει πάρα πολύ οπότε αν δεν έχετε αυτόματο πότισμα να είστε έτοιμοι για καθημερινό πότισμα.

Το χειμώνα τώρα άντεξε στο χιονιά αν και της έκαψε μέρος του φυλλώματος της. Με το που μπήκε όμως η άνοιξη γέμισε καινούριους βλαστούς και τώρα είναι έτοιμη να ξανανθίσει και να πλημυρίσει ο χώρος με ένα άρωμα μεταξύ γαρδένιας και γιασεμιού. Αναζητήστε τη και θα με θυμιθείτε!!

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

4 σχόλια :

  1. καλησπέρα σας.οντως μυριζει πολυ ωραία.παντως και απο αλλους που ρωτησα και στο φυτωριο,δεν τα πάει καλα με το πολύ κρύο.θελει προστασία με ειπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που μπορούμε να το βρούμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή