Κυριακή, Απριλίου 18, 2021

Πως επιλέγουμε φυτά εξωτερικού χώρου.


Όσες από εμάς λατρεύουμε τα φυτά αυτή η εποχή είναι η χαρά του καταναλωτή. Πάμε βόλτα στο φυτώριο για να ανανεώσουμε την ανοιξιάτικη φυτοσυλλογή μας. Δυστυχώς όμως πολύ συχνά η ομορφιά των φυτών μας παρασύρει και κάνουμε άσκοπες αγορές σπαταλώντας χρόνο και χρήμα σε φυτά που δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν στο χώρο μας. Ας μη μιλήσω για την απογοήτευση που παίρνουμε όταν τα βλέπουμε να χαλάνε.

Πριν λοιπόν επισκεφτείτε το κοντινό σας φυτώριο ή κάποια ανθοκομική έκθεση να θυμάστε τα ακόλουθα:

  • Τα ανθοφόρα φυτά είναι για χώρους που έχουν πάρα πολύ ήλιο διαφορετικά δεν πρόκειται να τα δείτε να ξανανθίζουν  ή η ανθοφορία τους θα είναι φτωχή και δεν θα θυμίζει τίποτα από το φυτό που αγοράσατε. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε τις ανάγκες των επιλογών σας σε φως είτε πρόκειται για ανθοφόρα είτε όχι.
  • Υπάρχουν φυτά που δεν μπορούν να αναπτυχθούν, μακροχρόνια τουλάχιστον σε γλάστρα. Οπότε αν δεν έχετε κάποιο κομμάτι γης να φυτέψετε αφήστε τα για τους τυχερούς που διαθέτουν κήπους. Κλασικό παράδειγμα οι τριανταφυλλιές. 
  • Αγοράστε μεγάλα φυτά για να αντέξουν το σοκ της μεταφύτευσης αλλά και του χειμώνα που θα έρθει. Ακόμη και αν είναι θεωρητικά ανθεκτικά στο κρύο, τα νεαρά φυτά δεν επιβιώνουν εύκολα σε ακραίες θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη ζέστη. 
  • Ανάλογα με το χώρο που θέλετε να καλύψετε επιλέξτε φυτά που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες σας και αν δεν έχετε υπομονή, σε σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Αν θέλετε για παράδειγμα να κρυφτείτε από ανεπιθύμητα βλέμματα επιλέξτε αναρριχώμενα φυτά γρήγορης ανάπτυξης ή φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα σε ύψος και πλάτος. 
  • Τέλος μην παραλείψετε να φύγετε από το φυτώριο χωρίς τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο των αγορών σας. Θέλουμε φυτά καθαρά από έντομα με εξαιρετικό φύλλωμα. 

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου