Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2020

Τρία λάθη που θα στείλουν το Αλεξανδρινό μας στα σκουπίδια.

Τώρα τις γιορτές δεν νομίζω ότι υπάρχει σπίτι χωρίς ούτε ένα Αλεξανδρινό. Ένα φυτό που συνδέεται και παραδοσιακά με την ημέρα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια φτηνή αλλά και πολύ εντυπωσιακή επιλογή είτε για να το στολίσουμε στο χώρο μας είτε για να το προσφέρουμε δώρο.

Το δύσκολο είναι όμως να το διατηρήσουμε ζωντανό, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν οι γιορτές. Αν θέλετε το Αλεξανδρινό σας να αντέξει πολύ καιρό αγοράστε ένα μεγάλο φυτό. Όσο μικρότερο σε μέγεθος τόσες λιγότερες οι πιθανότητες να αντέξει στο χρόνο. Ο λόγος ένας και μοναδικός. Τα μικρά φυτά δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν δυνατό ριζικό σύστημα. Είναι κάτι σαν τα πρόωρα μωρά.

Επειδή το Αλεξανδρινό χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για το στολισμό καταστημάτων και εξωτερικών χώρων λανθασμένα πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για φυτό εξωτερικού χώρου. Ναι, φυσικά και μπορεί να ζήσει έξω, όπως όλα τα φυτά άλλωστε, όμως τα Αλεξανδρινά που αγοράζουμε αυτή την περίοδο, όχι. Πρόκειται για αδύναμα, μικρά σε ηλικία φυτά που καλλιεργούνται στα φυτώρια με ειδικές συνθήκες. Αν λοιπόν εκθέσετε το Αλεξανδρινό σας στην ξαφνική παγωνιά οι μέρες του θα είναι μετρημένες. Από την άλλη δεν του αρέσει και η ζέστη.  Αν στο σπίτι καίει  το καλοριφέρ συνέχεια σύντομα θα το δείτε να μαραζώνει. 

Τέλος το υπερβολικό πότισμα είναι ο μεγαλύτερο εχθρός για το Αλεξανδρινό σας. Ενώ δεν του αρέσει να στεγνώνει εντελώς, αν το ποτίσετε υπερβολικά θα αρχίσει να κιτρινίζει και να πετάει τα φύλλα του. Παράλληλα απαιτεί άριστη αποστράγγιση.  Για το λόγο αυτό φροντίστε να είναι πάντα στεγνό, χωρίς υπολείμματα νερού, το διακοσμητικό κασπώ που το φιλοξενεί. Πολύ σπάνια το φυτό λιποθυμάει από την έλλειψη νερού. Αν δείτε τα φύλλα του να γέρνουν προς τα κάτω είναι λόγω υψηλής ατμοσφαιρικής ξηρασίας ή επειδή απλά το φυτό που αγοράσατε δεν έχει ρίζες. 

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου