Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2018

Το παρεξηγημένο Γκι των Χριστουγέννων



Οι λάτρεις του Αστερίξ ίσως γνωρίζουν ότι στο Γαλατικό χωριό ο Δρυίδης παρασκεύαζε από  Γκι το διάσημο μαγικό του φίλτρο. Αυτό που ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι το φυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε Γκι πρόκειται στην ουσία για το Ου γνωστό με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούναρο. Ο υπέροχος θάμνος με τα πράσινα αγκαθωτά φύλλα και τους λαμπερούς κόκκινους καρπούς που τα κλαδιά του στολίζουν παραδοσιακά τα σπίτια μας τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όσο για το παρεξηγημένο Γκι αυτό έχει λευκούς διάφανους καρπούς που μοιάζουν με μικρά μαργαριτάρια. Είναι επίφυτο και ζει παρασιτικά πάνω στα δέντρα. 


Σύμφωνα με ποικιλίες λαϊκές παραδόσεις τόσο το Γκι όσο και το Ου θεωρούνται φυτά που φέρνουν τύχη. Επειδή ποτέ μου δεν συμπάθησα τα κομμένα κλαριά, αυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε το Ου και σε χαριτωμένα γλαστράκια. Η τιμή του να είναι λίγο τσιμπημένη επειδή είναι φυτό με αργή ανάπτυξη. Θα μείνει όμως μαζί σας μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα αν μετά τις γιορτές το βάλετε σε εξωτερικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση η αισθητική του αξία είναι μεγάλη αν συνδυαστεί αρμονικά με τη φαντασία μας.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου