Σάββατο, Αυγούστου 25, 2018

Cambria Orchid. Οδηγός φροντίδας.

Cambria είναι η εμπορική ονομασία που δόθηκε σε μια σειρά από ορχιδέες που προέκυψαν από τη διασταύρωση φυτών που ανήκουν σε διαφορετικά γένη. Ο όρος που χρησιμοποιείται για αυτές είναι intergeneric hybrid orchids. Επειδή δεν θέλω να σας ζαλίσω με πληροφορίες βοτανολογικού περιεχόμενου, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για ορχιδέες που αναπτύσσουν ψευδοβολβούς.


Κάθε ώριμος ψευδοβολβός ανθίζει μόνο μια φορά, δίνει νέους και κάποια στιγμή μετά από χρόνια πεθαίνει. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν αγοράζετε Cambria, όπως και οποιαδήποτε ορχιδέα που αναπτύσσει ψευδοβολβούς, να επιλέγετε φυτά με περισσότερους από δύο. Από τον αριθμό τους εξαρτάται η βιωσιμότητα του φυτού αλλά και η συχνότητα της ανθοφορίας. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερο (δείτε εδώ σχετικό video). Φυτά με έναν μόνο ψευδοβολβό δεν είναι βιώσιμα. Τέλος η ύπαρξη τους σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ορχιδέες πολύ απαιτητικές σε λίπανση. Μόλις λοιπόν δείτε ότι αναπτύσσονται νέοι, ξεκινήστε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, πάνω από 10%.



Οι Cambria είναι ορχιδέες που ανανεώνουν το ριζικό τους σύστημα πολύ συχνά. Επειδή οι ρίζες τους είναι πολύ λεπτές απαιτούν υπόστρωμα που θα τους εξασφαλίζει πολύ καλό αερισμό και αλλά και υγρασία. Ένα μείγμα λεπτού φλοιού και περλίτη είναι ιδανικό για αυτές. Μια άλλη επιλογή είναι το χώμα κοκοφοίνικα ή ένας συνδυασμός σφάγνου με περλίτη. Η επιλογή είναι συνάρτηση του μικροκλίματος του χώρου σας. Οι διάφανες πλαστικές επειδή προσφέρουν οπτική επαφή με τις ρίζες είναι ιδανικές για όσους δεν έχουν εμπειρία. Διαφορετικά οι κεραμικές γλάστρες, χωρίς επικάλυψη σμάλτου αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τα φυτά αυτά, γιατί διασφαλίζουν άριστο αερισμό των ριζών χωρίς να εγκλωβίζεται η υγρασία.


Στην πλειοψηφία τους οι Cambria δεν αρέσκονται στη ζέστη. Οι περισσότερες είναι ορχιδέες του κρύου και μπορούν να μείνουν έξω καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα με σωστή προστασία από τον παγετό. Είναι φυτά που υποφέρουν με την ελληνική ζέστη καθώς τους αρέσει η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία αλλά μπορεί να σαπίσουν αν το υπόστρωμά τους είναι συνεχώς υγρό. Αν δείτε τα φύλλα τους να κιτρινίζουν ή να μαυρίζουν μειώστε δραστικά το πότισμα, εξασφαλίστε την μέγιστη αποστράγγιση και καλό αερισμό της γλάστρας. Αν οι βολβοί ζαρώνουν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το φυτό σας διψάει, μάλλον είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ρίζες του. Επειδή πρόκειται "για υβρίδια των υβριδίων" είναι πολύ δύσκολο να γενικεύσουμε τις μέγιστες αντοχές τους σε ζέστη ή κρύο. Χρειάζεται να είστε παρατηρητικοί και συντηρητικοί.


Η ανθοφορία τους κρατάει περίπου ένα μήνα. Πολλές από αυτές είναι αρωματικές με πάρα πολύ έντονο άρωμα. Τα άνθη τους παρουσιάζουν εξαιρετική ποικιλία αν και τα περισσότερα έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα της χαριτωμένης χορεύτριας. Οι πιο διάσημες εξ αυτών η Burrageara (Oncidopsis) Nelly Isler και η Oncidopsis (Miltonidium) Bartley Schwarz.

Burrageara (Oncidopsis) Nelly Isler (δείτε εδώ σχετικό video)
Oncidopsis Bartley Schwarz (Beall)

Cambries εξαιρετική ποιότητας θα βρείτε στο δικτυακό κατάστημα της airplants.gr (δείτε εδώ τη συλλογή). Διατίθενται πάντα με έκπτωση - 5% με τη χρήση του κουπονιού ORCHID για εσάς τους αναγνώστες μου, στις εκάστοτε, εκπτωτικές ή μη, τιμές της εταιρείας.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

6 σχόλια :

  1. Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω.Η Μιλτονια μου,έριξε τα λουλούδια της πριν ακόμη ανοίξουν.Τι συμβαινέι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας!Καποιος απο την οικογενεια ποτισε την ορχιδεα μου πριν ερθει η ωρα της για ποτισμα.Απο τοτε βγαζει ακομα αρκετο νερο απο κατω απο το γλαστρακι και πρσοπαθω οσο γινεται να το "τραβηξω" με χαρτι.κινδυνευει αμεσα να παθει κατι ή δεν σαπιζουν με μια φορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Πως ποτίζονται ορχιδέες όπως miltonia και camnria-nelly isler, βυθίζοντας το γλαστρακια τους; Και κάθε πότε; Ευχαριστώ
    !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω να αγοράσω τν πρώτη μου cambria είναι εύκολο σχετικά φυτό στην συντήρησή του;ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ναι ειναι σχετικά εύκολη αρκεί το φυτό σας να έχει αρκετούς ψευδοβολβούς.

      Διαγραφή