Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Λίπασμα ανάπυτξης + ενεργοποιητής εδάφους. Το κοκτείλ που θα τρελάνει τις ορχιδέες σας.

Πριν από δύο χρόνια δεν ήξερα τι είναι ο ενεργοποιητής εδάφους. Πήγα να αγοράσω λίπασμα για τον κήπο και μου τον σύστησε ο γεωπόνος στο Γεωπονικό Κέντρου Doctor Plant. O συνδυασμός του Νutri Leaf της Miller και του ενεργοποιητή ήταν μαγικός. Η ανάπτυξη των φυτών ξεπέρασε κάθε όριο.


Η αλήθεια είναι ότι δεν μου πέρασε ποτέ από μυαλό να τον χρησιμοποιήσω στις ορχιδέες. Μιλώντας όμως με την αγαπημένη φίλη τη Λιάνα, πήρα την πληροφορία ότι το προϊόν είναι ακίνδυνο για τις ορχιδέες. Έτσι φέτος την άνοιξη πήρα τη γενναία απόφαση να κάνω χρήση ενεργοποιητή και στις ορχιδέες μου σε συνδυασμό με λίπασμα ανάπτυξης 30 10 10 ή 20 20 20 ανάλογα με την περίπτωση.  Η Λιάνα επέμενε ειδικά για την αποτελεσματικότητα του 30 10 10 το οποίο μάλιστα η ίδια χρησιμοποιεί σε full δόση και όχι στη μισή (εγώ δεν το τολμώ ακόμη). Πριν σας δείξω τι πάθανε οι ορχιδέες μου θα σας πω λίγα λόγια για τον υγρό χούμο ή ενεργοποιητή εδάφους.

Ο ενεργοποιήτης είναι ένας βιοδιεγέρτης ρίζας και προσθήκης οργανικής ουσίας στο έδαφος. Συμβάλει στην γονιμοποίηση του εδάφους, την ενεργοποίηση των ανόργανων λιπασμάτων και στην ενίσχυση του ριζικού συστήματος.

Οφέλη:
  • Βελτίωση στις φυσικές ιδιότητες του εδάφους και κυρίως την διαπερατότητα, το πορώδες, την υδατοϊκανόητα και γενικά την δομή του εδάφους. 
  • Αυξάνει την αξιοποίηση των βασικών λιπασμάτων
  • Βοηθάει στην καλύτερη πρόσληψη ιχνοστοιχείων
  • Στις διαφυλλικές εφαρμογές, βοηθάει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα επιδερμικά κύτταρα
  • Ενεργοποιεί τις μεριστωματικές διεργασίες του φυτού
  • Αυξάνει το ριζικό σύστημα
  • Βελτίωση pH και μείωση αλατότητας
  • Ξεπερνά το μεταφυτευτικό σοκ.
Τα αποτελέσματα του κοκτέιλ ήταν ορατά από τον πρώτο μήνα. Ρίζες ξεφύτρωναν από παντού, τα φύλλα έκαναν την εμφάνισή τους σε μέγεθος extra large, το ίδιο και τα άνθη σε όσες Phal ήταν σε φάση που σχημάτιζαν μπουμπούκια, οι βολβοί άρχισαν να φουσκώνουν περισσότερο σχετικά με τους περσινούς.  Τέλος νέοι ανθοφόροι έκαναν την εμφάνισή τους σε φυτά που ήταν κοιμισμένα για καιρό. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο.



Η εφαρμογή γίνεται με δύο τρόπους, διαφυλλικά και ψεκάζοντας καλά το ήδη ποτισμένο υπόστρωμα των φυτών. Τη συχνότητα την καθορίζει ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε φυτού. Σε αυτά που βλέπω ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη, κάνω χρήση κάθε εβδομάδα, με διακοπή τουλάχιστον μιάς εβδομάδας μέσα στο μήνα. Καθώς σε όλα τα φυτά ο ρυθμός θα πέσει όσο θα αυξάνονται οι θερμοκρασίες, θα μειώνεται και η συχνότητα της λίπανση στο μια φορά το μήνα έως και καθόλου. Χρήση βέβαια του ενεργοποιητή μπορείτε να κάνετε και χωρίς την παρουσία λιπάσματος. 

 



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

5 σχόλια :

  1. Γεια σας!!!!!θα ηθελα να μου πειτε παρακαλωτην δοσολογια ....ποσο νερο...ποσο ενεργοποιητη εδαφους...για να ποτισω τις ορχιδεες μου!!!!!ευχαριστω πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας!!!!!θα ηθελα να μου πειτε παρακαλωτην δοσολογια ....ποσο νερο...ποσο ενεργοποιητη εδαφους...για να ποτισω τις ορχιδεες μου!!!!!ευχαριστω πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας!!!!θα ηθελα να μου πειτε παρακαλω την δοσολογια ...ποσο νερο...ποσο ενεργοποιητη εδαφους...για να ποτισω τις ορχιδεες μου!!Ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, δεν είχα δει την ερώτηση. Η δοσολογία περιγράφεται στο προιόν που αγοράσατε. Συνήθως είναι ένα καπάκι στα 10 λιτρα νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιον ενεργοποιητη εδαφους χρησιμοποιησατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή