Παρασκευή, Μαΐου 25, 2018

Η μυστική συνταγή της επιτυχίας για μια ολάνθιστη γαρδένια.

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά το νούμερο ένα σε αναγνωσιμότητα άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο είναι ο οδηγός επιβίωσης της ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ! Ορχιδέα και γαρδένια είναι οι αιώνιες αγαπημένες των γυναικών. Όσο για τη δεύτερη, κερδίζει στα σημεία σε ότι αφορά το μοναδικό άρωμά της. Όμως θεωρώ ότι είναι πολύ πολύ δύσκολο φυτό. Η συντήρηση μιας ορχιδέας, εν συγκρίσει με τη γαρδένια,  είναι πανεύκολη υπόθεση.


Μια που φέτος η δική μου γαρδένια έχει πάνω από πενήντα μπουμπούκια και τρέμω μόνο και που τη βλέπω, θα σας εκμυστηρευτώ μερικά ακόμη μυστικά για να μεγαλουργήσει αυτή η τόσο ιδιότροπη κυρία στα χέρια σας.


Αποφύγετε να αγοράζετε γαρδένιες την άνοιξη. Η καλύτερη εποχή για αγορά είναι στις αρχές του φθινοπώρου, μόλις τελειώσουν οι μεγάλες ζέστες. Επιλέξτε ένα σχετικά μεγάλο φυτό χωρίς κίτρινα φύλλα. Στην αντίθετη περίπτωση, ξεκινήστε αμέσως το πότισμα με χηλικό σίδηρο.


Ιδανικός προσανατολισμός νοτιο-ανατολικός, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να διατηρεί στα φύλλα της την πρωινή υγρασία που τόσο πολύ της αρέσει και να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις απανθίσει αρχίστε τη λίπανση μέχρι και τα πρώτα κρύα. Χρησιμοποιείστε υδατοδιαλυτό ισορροπημένο λίπασμα. Προσοχή στο πότισμα. Πρέπει να στεγνώνει ενδιάμεσα στα ποτίσματα. Ένας μετρητής υγρασίας είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να ξέρετε κάθε πότε να ποτίζετε.


Το χειμώνα αντέχει σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, αν όμως ο υδράργυρος πάρει την κατηφόρα ίσως θα πρέπει να τη μεταφέρετε για λίγο τα βράδια σε χώρο προστατευμένο όπως η είσοδος του σπιτιού σας ή της πολυκατοικίας. Μόλις μπει η άνοιξη αλλάξτε της γλάστρα, φυτεύοντας τη σε χώμα ειδικό για οξύφυλλα και πήλινη γλάστρα. Λίπανση με μέτρο γιατί τα χώματα πάντα είναι ενισχυμένα. Σε κάθε περίπτωση σταματάμε τη λίπανση μόλις δούμε να σχηματίζονται τα μπουμπούκια. Τέλος αν παρατηρήσετε κίτρινα φύλλα αρχίστε αμέσως χηλικό σίδηρο μέχρι το φυτό να ισορροπήσει. Κάπου εκεί προς τα τέλη της άνοιξης θα σας προσφέρει απλόχερα τα άνθη της. Όταν η "μαντάμ" είναι μπουμπουκιασμένη αφήστε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα. Από το "κακό" της θα ανθίσει όλα της τα μπουμπούκια. Τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες θέλει προστασία από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νεαρό φυτό, και μέτριο καθημερινό πότισμα, εφόσον έχει απανθίσει. Ως καθαρά τροπικό φυτό την εποχή αυτή της αρέσει η υγρασία στα φύλλα κατά τις βραδινές ώρες.



Καλή Επιτυχία!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

9 σχόλια :

  1. Θα ηθελα να ρωτησω και για καμελιες την φροντιδα τους ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, για τις καμέλιες διαβάστε εδώhttps://www.allaboutorchids.gr/2019/03/camelias.html

      Διαγραφή
  2. Θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα μπορω να βαλω θεικη αμωνια σε γαρδενιες και ορντασιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, είναι αζωτούχο λίπασμα για τα φυτά αυτά που τώρα βρίσκονται σε εποχή ανθοφορίας και ανάπτυξης. Όσο είναι ανθισμένα ή ανθίζουν εγώ βάζω ισορροπιμένο λίπασμα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα...θα ηθελαα να ρωτησω φυτευεται κατω σε κηπο και αν ναι ποτε και με πιο τροπο.. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Evangeline Fanouraki
    Καλημέρα.
    Έχω τρεις γαρδένιες μπουμπουκθασμενες όλες.
    Ξαφνικά η μία μονάχα στο ένα κλαδί της στην άκρη έχει φύλλα μαραμενα, χωρίς κανένα σημάδι προσβολής από έντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή