Παρασκευή, Μαΐου 25, 2018

Cymbidium. Ετήσιο πρόγραμμα λίπανσης.

Οι περισσότερες ορχιδέες την άνοιξη μπαίνουν σε περίοδο ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η λίπανση θα πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα. Θεωρώ ότι τα ειδικά λιπάσματα για ορχιδέες είναι μεγάλη μούφα. Μπορεί να είναι μια άριστη επιλογή για τον κάθε αρχάριο, αλλά από ένα σημείο και ύστερα δεν εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες κάθε ορχιδέας σε θρεπτικά συστατικά. Επειδή δεν χρειάζονται όλες οι ορχιδέες την ίδια ποσότητα λιπάσματος αλλά ούτε και απαιτείται λίπανση με την ίδια συχνότητα, σκέφτηκα να κάνω μια σειρά από άρθρα για να δούμε αναλυτικά τις ανάγκες τους κατά γένος ή κατά ομάδες που μοιράζονται μεταξύ τους κάποια κοινά χαρακτηριστικά.


Παρ' ότι η Phalaenopsis είναι η αγαπημένη σας, θεωρώ ότι ήδη ξέρετε αρκετά για αυτή και έτσι θα ξεκινήσω από τα παμφάγα cymbidium. Οι βολβοί τους για να φουσκώσουν απαιτούν  λίπασμα, περιοδικό πότισμα και φυσικά πολύ φως. Ένα λίπασμα πλούσιο σε άζωτο (πχ 30 10 10) επιβάλλεται για το γένος αυτό στη συνιστώμενη ανάλογα με το προϊόν δόση και όχι στη μισή. Τα cymbidium δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα φυτά μας σε διατροφικές ανάγκες. Η περιοδικότητα της λίπανση θα πρέπει να ακολουθεί τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού σας. Αν το βλέπετε ότι μεγαλώνει γοργά, λίπασμα μια φορά στις 10 μέρες είναι μια ασφαλής επιλογή. Καθώς θα αυξάνονται οι θερμοκρασίες οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν, οπότε μειώνουμε και τη συχνότητα της λίπανσης. Στις αρχές του φθινοπώρου, εποχή που τα  περισσότερα cymbidium σχηματίζουν ανθοφόρους, καλό θα ήταν να αλλάξουμε τη σύσταση του λιπάσματος σε ισορροπημένο (20 20 20) ή σε λίπασμα ανθοφορίας (5 10 42 ή 9 9 35).


Παρότι οι βολβοί συνεχίζουν να μεγαλώνουν έστω και με αργούς ρυθμούς,  στη φάση αυτή θέλουμε ένα λίπασμα πιο πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για τα άνθη που θα έρθουν. Εδώ βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι αρκετοί καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και σε αυτή τη φάση πρέπει να κάνουμε χρήση λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο. Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της ανθοφορίας τόσο μειώνουμε τη συχνότητα της λίπανσης. Αν βέβαια παρατηρήσετε έντονη δραστηριότητα πχ πολλούς ανθοφόρους, θα πρέπει η λίπανση να συνεχιστεί με ισορροπημένο λίπασμα  αραιά και με μέτρο ανάλογα πάντα και με την εποχή.


Σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το πρόγραμμα λίπανσης σε πολλές ορχιδέες είναι το υπόστρωμά τους. Cymbidium που είναι φυτεμένα σε περλίτη, ανόργανο δηλαδή υλικό απαιτούν ένα πρόγραμμα πιο ελαφριάς αλλά πιο τακτικής λίπανσης κατά την περίοδο ανάπτυξης και πριν την ανθοφρία. Ο λόγος, η απόδοση των λιπασμάτων είναι μικρότερη σε ανόργανα υλικά. 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

6 σχόλια :

  1. ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΙΜΠΙΝΤΙΟΥΜ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΙ ΑΣΠΡΑ ΜΙΚΡΑ ΣΑΝ ΚΟΚΚΟΥΣ ΖΑΧΑΡΗΣ.ΕΓΕΙΝΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΦΕ ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ.ΟΙ ΒΟΛΒΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΠΡΑ.ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΟΛΒΟ ΠΕΤΑΞΕ ΝΕΟ ΒΛΑΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, είναι κοκκοειδη έντομα. Πρέπει να πάρετε απο κάποιο γεωπονικό κέντρο φάρμακο για την αντιμετώπισή τους. Μια επιλογή είναι το dursban.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε τι δοσολογιες χρησιμοποιούμε το λιπασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΈΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ Γεια σας έχω μια ορχιδέα cymbidium όταν την πήρα ήταν ανθισμένη...Τώρα έχουν πέσει τα φύλλα της και αυτά τα λίγα που έχει έχουν πάρει ένα περίεργο χρώμα σαν λαχανί πρως κίτρινο....μπορει κάποιος να με βοηθήσει να μου πει τ πρέπει να κάνω..? Ευχαριστώ πολύ 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, από την περιγραφή σας θεωρώ ότι έχουν σαπίσει οι ψευδοβολβοί.

      Διαγραφή