Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2018

FAQ...Πως μεταφυτεύουμε μια ορχιδέα Phalaenopsis σε ημιυδροπονική.

Η ημιυδροπονική αφορά την καλλιέργεια των φυτών μας σε ανόργανο υλικό - συνήθως λέκκα - με μόνιμη παρουσία νερού στον πάτο της γλάστρας. Το νερό καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στη βάση της γλάστρας, εξατμίζεται και διοχετεύει σταδιακά υγρασία στα  ανώτερα στρώματα της λέκκας (για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ)



Προκειμένου να μεταφυτεύσουμε μια ορχιδέα σε λέκκα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Ξεπλένουμε καλά τη λέκκα για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από τριμμένο άργυλο και τη μουλιάζουμε σε νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει λίπασμα, περίπου για ένα 24ωρο. Στην συνέχεια αφαιρούμε το φυτό μας από το παλιό του υπόστρωμα, όπως κάνουμε παραδοσιακά σε κάθε μεταφύτευση (διαβάστε σχετικά εδώ). Απολυμαίνουμε τις ρίζες προληπτικά, είτε με οξυζενέ είτε με κάποιο κοινό μυκητοκτόνο.


Σε ότι αφορά τη γλάστρα έχουμε δύο επιλογές. Πλαστική - και κατά προτίμηση - διάφανη γλάστρα χωρίς ή με τρύπες αποστράγγισης στη βάση της.

Αν επιλέξετε γλάστρα χωρίς αποστράγγιση πρέπει να ανοίξετε τρύπες περιμετρικά της γλάστρας περίπου δύο δάκτυλα πάνω από τη βάση της. Για εμένα η επιλογή αυτή έχει αρκετά μειονεκτήματα σε ότι αφορά τη συσσώρευση του νερού και την αδυναμία πλήρους ελέγχου της υγρασίας που διοχετεύεται στις ρίζες, καθώς θα υπάρχουν πάντα στη βάση της γλάστρας υπολείμματα νερού, έστω και ελάχιστα.

Αν επιλέξετε την παραδοσιακή γλάστρα με αποστράγγιση θα χρειαστείτε ένα δεύτερο δοχείο το οποίο θα λειτουργεί ως το ρεζερβουάρ του νερού ή εναλλακτικά κάποιο πιατάκι με βάθος περίπου δύο δάκτυλα, στο οποίο θα τοποθετήσετε τη γλάστρα και θα εφοδιάζετε με νερό. Προσωπικά προτιμώ τη δεύτερη επιλογή γιατί μας δίνει πλήρη έλεγχο του νερού και κατ' επέκταση της υγρασίας.


Και στις δύο περιπτώσεις τοποθετούμε στον πάτο της γλάστρας σκέτη λέκκα, περίπου δύο δάκτυλα και ύστερα βάζουμε την ορχιδέα, συμπληρώνοντας με λέκκα όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο υπόστρωμα. Δεν θέλουμε οι ρίζες σε πρώτη φάση να έρχονται σε επαφή με το νερό. Εκείνες θα αποφασίσουν αν θα αναπτυχθούν μέσα στο νερό ή όχι. Γενικά να θυμάστε ότι ρίζες που επιλέγουν να αναπτυχθούν μέσα στο νερό σπανίως σαπίζουν. Τέλος όσο ανεβαίνουμε προς την επιφάνεια της γλάστρας επιλέγουμε λέκκα με μικρότερη διάμετρο για να έχουμε περισσότερη υγρασία στα ανώτερα στρώματα καθώς εκεί το υπόστρωμα στεγνώνει πάντα πιο γρήγορα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο 👇👇👇👇👇👇



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου