Κυριακή, Ιανουαρίου 14, 2018

Ημιυδροπονική (semihydroponic) καλλιέργεια της ορχιδέας. Οι βασικές αρχές.

Επειδή η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών και η μεταφύτευση θα μας ξαναπασχολήσει σύντομα σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μια εναλλακτική μορφή καλλιέργειας της ορχιδέας γνωστή ως ημιυδροπονική. Μέχρι να έρθει η ώρα να αλλάξουμε γλάστρες έχετε αρκετό χρόνο για να τη μελετήσετε και ίσως να πειραματιστείτε με κάποια φυτά.

Τι είναι όμως ημι-υδροπονική καλλιέργεια;

Η ημιυδροπονική καλλιέργεια αφορά την καλλιέργεια των φυτών μας σε ανόργανο υλικό - συνήθως λέκκα - με μόνιμη παρουσία νερού στον πάτο της γλάστρας. Το νερό καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στη βάση της γλάστρας, εξατμίζεται και διοχετεύει σταδιακά υγρασία στα  ανώτερα στρώματα της λέκκας. 



Γιατί λέκκα και όχι φλοιό πεύκου ή σφάγνο;

Η λέκκα είναι ανόργανο υλικό άρα δεν σαπίζει. Είναι πορώδες υλικό κατά συνέπεια κυκλοφορεί ο αέρας και μεταφέρετε η υγρασία από τη βάση της γλάστρας προς τα ανώτερα στρώματά της.


Γιατί νερό στη βάση της γλάστρας;

Η λέκκα είναι ένα υλικό που στεγνώνει, συγκριτικά με τον φλοιό και το σφάγνο, πολύ γρήγορα, ακριβώς γιατί είναι πορώδες υλικό άρα η παρουσία του νερού είναι απαραίτητη για να διατηρείτε η υγρασία μέσα στο υπόστρωμα στα επιθυμητά επίπεδα. Και εδώ όπως καταλαβαίνετε βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας της μεθόδου. Να διατηρούμε, ρυθμίζοντας την ποσότητα του νερού, το υπόστρωμα του φυτού μας υγρό ανάλογα με το είδος της ορχιδέας και την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα η λέκκα μπορεί να ποτίζετε όπως και ο φλοιός χωρίς να απαιτείται νερό στη βάση της γλάστρας, ενώ το καλοκαίρι η παρουσία του νερού να είναι μόνιμη και σε υψηλή στάθμη, για να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη υγρασία μέσα στο υπόστρωμα.


Γιατί ημιυδροπονική; 

Ως τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής αναφέρονται:
  • Η οικονομία στα χρήματα, καθώς η λέκκα είναι πολύ φτηνό υλικό συγκριτικά με το φλοιό πεύκου και δεν σαπίζει. Κατ επέκταση το κόστος της μεταφύτευσης παραμένει χαμηλό.
  • Η οικονομία στο νερό, καθώς απαιτούνται αισθητά λιγότερες ποσότητες νερού ανά γλάστρα.
  • Η οικονομία στο χρόνο, σε ότι αφορά τη διαδικασία του ποτίσματος. Στην περίπτωση της υμιυδροπονικής καλλιέργειας δεν έχουμε παρά να συμπληρώνουμε το νερό στη βάση της γλάστρας όταν πέσει η στάθμη του.
Μπορεί η ημιυδροπονική να σημαίνει οικονομία στο χρόνο και στο χρήμα, τα φυτά μας όμως ποια γνώμη έχουν;
Οι ορχιδέες δεν θέλουν ούτε φλοιό, ούτε λέκκα ούτε σφάγνο. Το μόνο που θέλουν είναι ένα περιβάλλον που θα τους εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του ριζικού τους συστήματος, την υγρασία και την τροφή. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν η λέκκα ως πορώδες υλικό να αποτελεί μια καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τον φλοιό ή και το σφάγνο στην προσπάθειά μας να μιμηθούμε το φυσικό περιβάλλον των ορχιδοειδών. Σε κάθε περίπτωση τέλεια μέθοδος δεν υπάρχει. Οι επιλογές μας θα πρέπει να καθορίζονται από τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των φυτών μας και φυσικά τις συνθήκες του χώρου μας. Απλά όσοι από εμάς έχουν πολλά φυτά, αναζητούμε τρόπους καλλιέργειας που θα μας δώσουν οικονομία χρήματος και χρόνου και φυσικά θα μας απελευθερώσουν από τον πονοκέφαλο του καλοκαιρινού ποτίσματος. Η ημιυδροπονική σίγουρα είναι μια καλή επιλογή.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο 👇👇👇👇👇👇👇


Κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου