Κυριακή, Ιανουαρίου 21, 2018

FAQ...Πως αντιμετωπίζουμε τις μυκητολογικές προσβολές.

Οι μυκητιάσεις είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των ορχιδοειδών. Παρ' ότι υπάρχουν διαφορετικοί μύκητες, τα συμπτώματα είναι πάνω κάτω τα ίδια. Αποχρωματισμός των φύλλων, κυρίως κιτρίνισμα ή μαύρισμα, σκούρες κηλίδες (καφέ ή μαύρες), μούχλα, σήψη και τέλος δυσάρεστες μυρωδιές.


Οι περισσότερες μυκητιάσεις αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την χρήση μυκητοκτόνων φαρμάκων αρκεί να αντιληφθούν το πρόβλημα σχετικά νωρίς. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μια κλασική περίπτωση αντιμετώπισης πιθανής μυκητολογικής προσβολής.



Εφαρμόζουμε το μυκητοκτόνο φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος ποτίζοντας και ψεκάζοντας τα φύλλα της ορχιδέας την οποία προηγουμένως έχουμε ποτίσει καλά. Κατά την εφαρμογή παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις φορώντας γάντια και μάσκα. Το διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα και δεν φυλάσσεται για επόμενη χρήση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μετά από 8 με 10 ημέρες. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις μπορούμε να μουλιάσουμε το φυτό μας για αρκετές ώρες μέσα στο φάρμακο. 



Συνήθως, επειδή οι μύκητες αναπτύσσονται ως συνέπεια της υπερβολικής υγρασίας, αφήνουμε το φυτό να στεγνώσει πολύ καλά πριν το επόμενο πότισμα. Τέλος αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη δεν κάνουμε εφαρμογή φαρμάκων, παρουσία ακραίων θερμοκρασιών.


Last but not least, ένα πολύ βασικό λάθος που κάνουμε στην αντιμετώπιση των μυκητολογικών προσβολών είναι η ταυτόχρονη μεταφύτευση του φυτού. Μόνο και μόνο αν το φυτό έχει χάσει τις ρίζες του στο σύνολό τους το βγάζουμε από το υπόστρωμα ή εάν θέλουμε να αφαιρέσουμε το υλικό που έχει προκαλέσει τη ζημιά πχ σφουγγάρι (διαβάστε σχετικά εδώ). Οι ορχιδέες αποβάλλουν πολύ εύκολα τις ρίζες τους συνεπεία μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται  το φυτό να παραμείνει στο υπόστρωμά του μέχρι να ανακάμψει εντελώς και να έχουμε ενδείξεις ανάπτυξης. Αν λοιπόν η ορχιδέας σας αρχίζει να κιτρινίζει και να πετάει τα φύλλα της μην σπεύσετε να την αφαιρέσετε από τη γλάστρα της αν οι ρίζες της είναι ορατά υγιής, έστω και σε μικρό ποσοστό.

Στην αγορά θα βρείτε διασυστημικά μυκητοκτόνα όπως το Neotopsin και το Aliette. Επειδή είναι δύσκολο να εντοπίσουμε  το είδος του μύκητα χωρίς εργαστηριακό έλεγχο η συνδυαστική χρήση και των δυο είναι ένα αρκετά ισχυρό και αποτελεσματικό κοκτέιλ.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

3 σχόλια :

  1. ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΙΜΠΙΝΤΙΟΥΜ ΑΦΟΥ ΕΡΙΞΕ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣΠΡΑ ΜΙΚΡΑ ΣΑΝ ΚΟΚΚΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΤΟ ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΛΛΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ.ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΟΛΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΠΡΑΚΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, είναι κοκκοειδη έντομα. Πρέπει να πάρετε απο κάποιο γεωπονικό κέντρο φάρμακο για την αντιμετώπισή τους. Μια επιλογή είναι το dursban.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τό δικό μου το φυτό έχει αφυδάτωμενα φύλα και στο κορμό του έχει μαύρες κηλίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή