Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Το σφουγγάρι του θανάτου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μη σαπίσει η ορχιδέα σας.


Το σφουγγάρι αυτό θα το βρείτε μέσα στις περισσότερες Phalaenopsis μεσαίου μεγέθους και κυρίως σε αυτές των super market. Πρόκειται για ένα σπογγώδες υλικό τοποθετημένο ακριβώς στη βάση του φυτού που παγιδεύει την υγρασία. Υποθέτω ότι τοποθετήθηκε εκεί όταν οι Phalaenopsis ήταν νεαρά ακόμη φυτά και στην πορεία απλά μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη γλάστρα όπου προστέθηκε φλοιός.



Το υλικό αυτό είναι πολύ χρήσιμο στη φάση που τα φυτά μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής τους  στον τόπο πώλησης, καθώς μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απότιστα. Όμως από τη στιγμή που θα έρθουν στα χέρια μας και δεν γνωρίζουμε την παρουσία τους μέσα στη γλάστρα οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η παραμονή της υγρασία στη βάση της ορχιδέες είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Αν ο λαιμός σαπίσει δεν υπάρχει επιστροφή.

Επειδή το χρώμα του μοιάζει πάρα πολύ με εκείνο του φλοιού θα σας πρότεινα να χώσετε βαθιά το δάκτυλό σας και όσο πιο κοντά μπορείτε στη βάση της ορχιδέας για να το εντοπίσετε. Εναλλακτικά σκαλίστε λίγο με προσοχή την περιοχή γύρω από το λαιμό του φυτού μ' ένα καλαμάκι ή με κάποιο πινέλο για να μην τραυματίσετε το φυτό. Αν βρείτε τη βόμβα έχετε δύο επιλογές, την άμεση μεταφύτευση, ή πότισμα χωρίς πολύωρη βύθιση για να μην μουσκεύει το σφουγγάρι αφήνοντας το φυτό να στεγνώνει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα. Προσωπικά, εφόσον το φυτό δεν παρουσιάζει άλλα προβλήματα πχ σάπιες ρίζες ή και κιτρίνισμα φύλλων, προτιμώ τη δεύτερη επιλογή.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως ποτίζουμε μια ορχιδέα που έχει σφουγγάρι.


Μεταφυτεύοντας μια καθόλα υγιέστατη ορχιδέα μόνο και μόνο επειδή είναι φυτεμένη σε σφουγγάρι μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά στο φυτό απ' ότι το ίδιο το σφουγγάρι. Ποτίστε σωστά το φυτό σας και διασφαλίστε ταυτόχρονα τον άριστο αερισμό του κυρίως το χειμώνα. Και για του λόγου το αληθές δείτε το βίντεο που ακολουθεί.



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου