Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2017

Σφάγνο, ο ύπουλος εχθρός της ορχιδέας σας.

Το σφάγνο (sphagnum) είναι ένα είδος βρύου που προέρχεται κυρίως από τη Νέα Ζηλανδία (διαβάστε περισσότερα εδώ). Αποτελεί ένα από τα βασικά υποστρώματα καλλιέργειας τόσο της Phalaenopsis όσο και άλλων μελών της οικογένειας των Ορχιδοοειδών που αρέσκονται σε υψηλά επίπεδα υγρασίας. H χρήση του έγκειται στις ιδιότητές του.  Απορροφά το νερό σε χρόνο μηδέν και παράλληλα αργεί πάρα πολύ να στεγνώσει. Αρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα για να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες νερού που τα άλλα είδη υποστρώματος (φλοιός, λέκκα κτλ) δεν μπορούν να συναγωνιστούν. Είναι κάτι σαν το βαμβάκι με το ξύλο. Όση ώρα και να μουλιάζεις το ξύλο στο νερό, το βαμβάκι δεν το φτάνει. Όμως για έναν αρχάριο καλλιεργητή το σφάγνο μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς το υπερβολικό πότισμα οδηγεί πολύ γρήγορα στο σάπισμα του φυτού. 



Αν το υπόστρωμα της ορχιδέας σας περιέχει κομμάτια σφάγνου αποφύγετε το μούλιασμα. Ταυτόχρονα οι χρόνοι μεταξύ των ποτισμάτων θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι, καθώς το σφάγνο διοχετεύει υγρασία για πολύ καιρό στις ρίζες της. Αν έχετε οπτική επαφή με αυτές θα παρατηρήσετε ότι θα αργήσουν πολύ να πάρουν το γνωστό γκριζοπράσινο χρώμα της αποτισιάς. Αν η ορχιδέα σας είναι φυτεμένη μόνο σε σφάγνο, περιμένετε μέχρι αυτό να δείχνει σαν μισοξεραμένο άχυρο, πριν το επόμενο πότισμα.


H χρήση του σφάγνου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τους χειμερινούς μήνες γιατί αν απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού θα στεγνώσει μετά από πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυξημένες πιθανότητες για μύκητες, μούχλα και σάπισμα. Αντίθετα τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση του στην επιφάνεια της γλάστρας είναι αρκετά χρήσιμη καθώς βοηθάει σημαντικά τις ορχιδέες μας να διατηρήσουν στην επιφάνεια του υποστρώματος τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας και το κυριότερο θα μειώσουν τη συχνότητα του ποτίσματος. Παρά τη χρησιμότητά του αυτή δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα γιατί μπορεί από ένα λάθος στο πότισμα να στείλει μια ορχιδέα στον άλλο κόσμο σε χρόνο μηδέν. Αν τα λόγια μου δεν σας πείθουν για την επικινδυνότητα του σφάγνου δείτε τις συνέπειες στο βίντεο που ακολουθεί. 
👇👇👇👇



Πέρα από τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, το σφάγνο με τα πολλά ποτίσματα χάνει την αρχική ανάλαφρη υφή του και ξεραίνεται, με συνέπεια να θέλει πολύ συχνά αντικατάσταση. Προσωπικά το χρησιμοποιώ περιστασιακά σε φυτά που μπορεί να έχουν ανάγκη για υψηλά επίπεδα υγρασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου