Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2020

Αλεξανδρινό και το Θαύμα των Χριστουγέννων.Αυτή την Κυριακή δεν θα σας δώσω συμβουλές για τα φυτά σας. Θα σας πω μια τρυφερή Χριστουγεννιάτικη ιστορία, όπως αρμόζει παραμονή που είναι σήμερα. Το Αλεξανδρινό (Ποϊνσέττια) είναι το φυτό που κυριαρχεί παντού αυτές τις ημέρες, μας ήρθε από το μακρινό Μεξικό κουβαλώντας την δική του ιστορία. 

Η Pepita ήταν μια νεαρή κοπέλα που ζούσε σε ένα χωριό στο Μεξικό. Όπως κάθε παραμονή Χριστουγέννων, έτσι και εκείνη τη χρονιά, όλοι στο χωριό συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για τη λειτουργία. Κάθε οικογένεια θα έφερνε ένα δώρο για το μικρό Χριστό.  Η Pepita δεν είχε τίποτα να φέρει, η οικογένειά της ήταν πολύ φτωχή. Ο ξάδερφος ο Pedro προσπάθησε να την παρηγορήσει λέγοντάς της "Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και το πιο ταπεινό δώρο, που δίνεται με αγάπη, θα είναι αποδεκτό στα μάτια του Θεού.".
Η Pepita ήταν αποφασισμένη να φέρει κάτι, έτσι βρήκε μερικά αγριολούλουδα κατά μήκος του δρόμου. Τα έκανε μια ανθοδέσμη, αλλά ντράπηκε να τα αφήσει μπροστά στη φάτνη. Αυτό ήταν όμως το μοναδικό δώρο που μπορούσε να προσφέρει. Η εκκλησία ήταν σχεδόν γεμάτη όταν έφτασε. Η Pepita έκρυψε με τα χέρια της την ανθοδέσμη ελπίζοντας ότι οι άλλοι δεν θα την προσέξουν. Προχώρησε με δισταγμό προς τον διάδρομο, όμως θυμήθηκε τα λόγια του εξαδέλφου της. "Θεέ μου", σκέφτηκε, "δεν είναι το καλύτερο δώρο, αλλά θα είναι το δώρο που θα προσφερθεί με την περισσότερη αγάπη." Άρχισε να  νιώθει καλύτερα και προχώρησε στον διάδρομο κρατώντας την ανθοδέσμη με υπερηφάνεια. Μέχρι να φτάσει στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας, τα μάτια της ήταν γεμάτα δάκρυα αγάπης, γονάτισε και έβαλε το μπουκέτο της μπροστά στη σκηνή της γέννησης.
Ξαφνικά, μέσα από το μπουκέτο με τα αγριολούλουδα ξεπετάχτηκαν ολόλαμπρα κόκκινα άνθη. Όλοι είπαν ότι επρόκειτο για ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα. Από εκείνη την ημέρα, τα έντονα κόκκινα λουλούδια έγιναν γνωστά ως "Flores de Noche Buena" Λουλούδια της Άγιας Νύχτας.


Δύο αιώνες πριν, τα λουλούδια αυτά έφερε από το Μεξικό στην Αμερική ο πρέσβης της χώρας του Joel Roberts Poinsett που φέρουν πλέον το όνομά του. Δεν σας μαρτυρήσω σήμερα τα μυστικά της φροντίδας της Ποϊνσέττιας, το μόνο που θα σας πω είναι ότι θέλει φως και όχι πολύ ζέστη. Τα δύσκολα έρχονται αφού "απανθίσει" καθώς είναι ένα φυτό που σπάνια μένει μαζί μας μετά τις γιορτές και ακόμη πιο σπάνια ξανανθίζει απαιτώντας ιδιαίτερη φροντίδα για να  γίνει ξανά το "θαύμα".  Όλα αυτά όμως θα τα πούμε αφού πέσει η αυλαία των γιορτών. Μέχρι τότε χαρείτε το Αλεξανδρινό σας όσο διαρκεί και...

Καλά Χριστούγεννα!!!!


Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό γυναικείο περιοδικό www.jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου