Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017

FAQ...Πως θα ποτίζονται οι ορχιδέες μου τώρα που θα λείπω διακοπές;


Καθώς ο Αύγουστος, ο μήνας των διακοπών, είναι πλέον προ των πυλών, τίθεται θέμα μέγα σημασίας. Πως θα ποτίζονται οι ορχιδέες μας όταν θα πάμε διακοπές;

Αν η απουσία σας διαρκέσει μέχρι μια εβδομάδα δεν έχετε παρά να τις ποτίσετε πολύ καλά με βύθιση για αρκετή ώρα λίγο πριν την αναχώρησή σας. Πες τες τους αντίο και όταν γυρίσετε το πολύ πολύ να τις βρείτε λίγο διψασμένες. Φροντίστε να είναι σε ένα σχετικά δροσερό χώρο του σπιτιού, έστω και όχι τόσο φωτεινό. Ο νεροχύτης της κουζίνας ιδανικός. Θα μπορούσατε μάλιστα να τον γεμίσετε με λίγο νερό, να προσθέσετε διακοσμητικές πέτρες και να ακουμπήσετε τις γλάστρες σας πάνω στις πέτρες χωρίς να ακουμπούν στο νερό. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την υγρασία που τόσο αγαπούν.


Τώρα αν είστε από τους τυχερούς που οι διακοπές σας θα κρατήσουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τότε υπάρχει θέμα καθώς δεν μπορούν να μείνουν απότιστες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι επιλογές σας εδώ πολλές και διάφορες, συνάρτηση του αριθμού των φυτών, του χώρου και των δυνατοτήτων σας. 
  • Επιλογή πρώτη, δώστε τα κλειδιά σε κάποιον να τις ποτίζει μια φορά την εβδομάδα. 
  • Επιλογή δεύτερη, αν τα φυτά σας είναι αρκετά μπορείτε να τα συνδέσετε με ποτιστικό σύστημα αρκεί ο προγραμματιστής να ποτίζει μόνο τις ορχιδέες. Είναι σημαντικό να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε ότι νερό περισσεύει από το πότισμα να μην παραμένει στη βάση της γλάστρας. Πειραματιστείτε καμιά εβδομάδα πριν τις διακοπές ώστε να ρυθμίσετε τη συχνότητα και τη ροή του νερού ανάλογα με τις ανάγκες τους.  Σε κάθε περίπτωση τα μπεκ θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα ώστε να ποτίζουν σταγόνα σταγόνα και περιμετρικά του φυτού. Για τους πιο προχωρημένους η εγκατάσταση ενός συστήματος υδρονέφωσης είναι ιδανική. Προϋποθέτει όμως οι ορχιδέες να είναι μαζεμένες σε εξωτερικό χώρο. Εδώ θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά ως προς τη συχνότητα και τη διάρκεια του ψεκασμού. Σε κάθε περίπτωση ρυθμίστε το πότισμα τις πρωινές ώρες ενώ οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενοι τουλάχιστον δύο με τρείς φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  • Επιλογή τρίτη. Βάλτε τις γλάστρες σας κατά το 1/3 περίπου μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό  ή κρυστάλλους αποθήκευσης νερού.  Προσωπικά προτιμώ τη δεύτερη επιλογή γιατί οι κρύσταλλοι είναι στερεοί και δεν διαχέονται μέσα στο υπόστρωμα απλά διατηρούν την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που θα στεγνώσουν οι ρίζες. Αν επιλέξετε τη λύση των κρυστάλλων προσθέστε τους και στην επιφάνεια της γλάστρας. Αφαιρέστε μέρος του φλοιού και ανακατέψτε τον με τους κρυστάλλους, επανατοποθετείστε το μείγμα και μετά προσθέστε και άλλους στην επιφάνεια της γλάστρας και περιμετρικά από το βλαστό της ορχιδέας σας. Με αυτή την επιλογή οι ορχιδέες μπορούν να μείνουν απότιστες τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο. 

Σημειώνω εδώ ότι ορχιδέες φυτεμένες σε οργανικό υπόστρωμα όπως χώμα ή φλοιό ίσως έχουν θέμα - κάποιες ρίζες μπορεί να σαπίσουν ή να διαβρωθεί σημαντικά το υπόστρωμα  - από μια μακροχρόνια παραμονή στο νερό σε αντίθεση με αυτές που είναι φυτεμένες σε λέκκα. Αν όμως η γλάστρα σας στη βάση της έχει λέκκα τότε τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα καθώς τα ανόργανα υλικά δεν σαπίζουν. Η επιλογή των κρυστάλλων και μάλιστα μόνο στην επιφάνεια της γλάστρας είναι απολύτως ασφαλής και κατάλληλη και για ορχιδέες που είναι φυτεμένες σε χώμα όπως οι Cymbidium ή οι Dendrobium. 


1 σχόλιο :

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα...
    Παρακαλώ, θα ήθελα να σας ρωτήσω στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσω κρυστάλλους για το πότισμα των ορχιδέων (και άλλων φυτών που μπορεί να τους χρησιμοποιήσω αντί για πότισμα), με την επιστροφή μου το Σεπτέμβριο αυτούς τους κρυστάλλους θα τους αφήσω συνέχεια στη γλάστρα και αν ναι τότε θα ποτίζω σε αργότερα διαστήματα από ότι τώρα που είναι εβδομαδιαία (τα διαστήματα).
    Εάν πρέπει να αφαιρέσω τους κρυστάλλους από τις γλάστρες αυτό είναι εύκολο να γίνει;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή