Νομίζω ότι όλες τρελαινόμαστε για τα διακοσμητικά κασπώ. Αυτά που δεν τρελαίνονται όμως καθόλου είναι τα φυτά μας. Όσο και αν ακούγετε παράξενο το διακοσμητικό κασπώ αποτελεί τη δεύτερη βασική αιτία θανάτου τους μετά το υπερβολικό πότισμα. Ο συνδυασμός δε της πλαστικής γλάστρας μέσα σε ένα διακοσμητικό κασπώ είναι η συνταγή της αποτυχίας για τον απλούστατο λόγο ότι εγκλωβίζεται η υγρασία μέσα στο υπόστρωμα καθώς το νερό που περισσεύει δεν έχει τρόπο διαφυγής. Απλά φανταστείτε τον εαυτό σας να φοράει συνέχεια μισοβρεγμένα παπούτσια.
Η λύση είναι απλή και έγκειται στην σωστή επιλογή του κασπώ.
• Πρώτη επιλογή, κασπώ με μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της πλαστικής γλάστρας, τουλάχιστον ένα με δύο δάκτυλα. Σε τέτοια μεγέθη το φυτό αερίζεται μια χαρά και μπορείτε και εσείς εύκολα να το ελέγχετε βάζοντας το δάκτυλό σας μέσα την επόμενη από το πότισμα. Αν δείτε υγρασία απλά σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν όχι όλα καλά. Σιγά σιγά με την εμπειρία θα δείτε αν συγκεντρώνεται υγρασία ανάλογα με την εποχή. Από προσωπική εμπειρία, ειδικά τον χειμώνα και μετά από κάθε πότισμα, είναι προτιμότερο το φυτό σας να μένει εκτός οποιουδήποτε κασπώ τουλάχιστον για ένα 24ωρο.
• Επιλογή δεύτερη, κεραμικό κασπώ από ή κασπώ από διαπερατό υλικό. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Τα κεραμικά κασπώ επιτρέπουν τον καλύτερο αερισμό κάθε εποχή. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να ελέγχετε τίποτα καθώς η περίσσια υγρασία περνάει προς τα έξω και εξατμίζεται στον αέρα κάτι που τα περισσότερα φυτά εκτιμούν ιδιαίτερα. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι επισμαλτωμένα. Η χρήση του σμάλτου δυστυχώς φράζει τους πόρους. Προσοχή λοιπόν!!!
Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.jenny.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου