Διακοσμιτικά κασπώ. Ο ύπουλος εχθρός των φυτών μας.Νομίζω ότι όλοι τρελαινόμαστε για τα διακοσμητικά κασπώ. Αυτά που δεν τρελαίνονται όμως καθόλου είναι τα φυτά μας. Όσο και αν ακούγετε παράξενο το διακοσμητικό κασπώ αποτελεί τη δεύτερη βασική αιτία θανάτου τους μετά το υπερβολικό πότισμα. Ο συνδυασμός δε της πλαστικής γλάστρας μέσα σε ένα διακοσμητικό κασπώ είναι η συνταγή της αποτυχίας για τον απλούστατο λόγο ότι εγκλωβίζεται η υγρασία. Τα περισσότερα φυτά προτιμούν την υγρασία στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα και όχι γύρω από τις ρίζες τους. Απλά φανταστείτε τον εαυτό σας να φοράει συνέχεια μισοβρεγμένα παπούτσια. Ακόμη και αν έχουμε στραγγίξει το φυτό μας πάρα πολύ καλά, το νερό που περισσεύει απελευθερώνεται σταδιακά στο περιβάλλον γύρω από τις ρίζες. Μια φυσική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μερικά εικοσιτετράωρα ανάλογα με την υγρασία στην ατμόσφαιρα του χώρου μας. Τα ανεπιθύμητα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι μούχλα, μύκητες και στην χειρότερη περίπτωση σάπισμα των ριζών.


Η λύση είναι απλή και έγκειται στην σωστή επιλογή του κασπώ.
  • Πρώτη επιλογή, κασπώ με μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της πλαστικής γλάστρας, τουλάχιστον ένα με δύο δάκτυλα. Σε τέτοια μεγέθη το φυτό αερίζεται μια χαρά και μπορείτε και εσείς εύκολα να το ελέγχετε βάζοντας το δάκτυλό σας μέσα την επόμενη από το πότισμα. Αν δείτε υγρασία απλά σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν όχι όλα καλά. Σιγά σιγά με την εμπειρία θα δείτε αν συγκεντρώνεται υγρασία ανάλογα με την εποχή. Από προσωπική εμπειρία, ειδικά τον χειμώνα, είναι προτιμότερο το φυτό σας να μένει εκτός οποιουδήποτε κασπώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το πότισμα.

  • Επιλογή δεύτερη, κεραμικό κασπώ. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Ο πηλός επιτρέπει καλύτερο αερισμό κάθε εποχή. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να ελέγχετε τίποτα καθώς η περίσσια υγρασία περνάει προς τα έξω και εξατμίζεται στον αέρα κάτι που τα περισσότερα φυτά εκτιμούν ιδιαίτερα. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι τα κεραμικά επισμαλτωμένα κασπώ. Το σμάλτο δυστυχώς φράζει τους πόρους. Προσοχή λοιπόν!!!
Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.jenny.grΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου