Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2017

Ορχιδέα και η καλλιέργεια της. Τα βασικά εργαλεία της δουλειάς!

Κάθε καλλιεργητής που σέβεται τον εαυτό του αλλά κυρίως τα φυτά του απαιτείται να έχει στη βαλίτσα του τα παρακάτω :
Θερμόμετρο -Υγρασιόμετρο χώρου. Ίσως το πιο σημαντικό από όλα σας τα εργαλεία γιατί είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τόσο την θερμοκρασία όσο και το ποσοστό της υγρασίας του χώρου που ζουν τα φυτά μας. Υγρασία 40-60% είναι ιδανική για τις περισσότερες ορχιδέες. Υγρασία κάτω από 30% δεν ενδείκνυται ούτε για εκείνες ούτε και για εμάς. Το πως θα αυξήσουμε την υγρασία του χώρου μας ή των φυτών μεμονωμένα, είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Τώρα αν έχουμε στο χώρο μας συνθήκες υψηλής υγρασίας ειδικά το χειμώνα, είναι σημαντικό να το ξέρουμε ώστε να μειώσουμε την συχνότητα του ποτίσματος.



Ψεκαστήρας. Πάντα υπάρχει ανάγκη για έναν ψεκαστήρα - ίσως και περισσότεροι του ενός - για τον δροσισμό των φύλλων εάν υπάρχει ξηρασία στο χώρο μας, για την εφαρμογή λιπασμάτων  και  (για τους πιο προχωρημένους από εμάς) φυτοφαρμάκων. 




Βαμβάκια ντεμακιγιάζ ή βαμβάκι. Απαραίτητα για τον καθαρισμό των φύλλων ή ακόμη για το "πότισμα" εναέριων ριζών ειδικά σε ορχιδέες με αδύναμο ριζικό σύστημα. Γενικά οι εναέριες ρίζες δεν χρειάζονται πότισμα, όμως σε περιόδους έντονης ξηρασίας ή σε φυτά με ελάχιστες ρίζες ο δροσισμός τους είναι απαραίτητος είτε με τον ψεκαστήρα είτε τυλίγοντας τις με βρεγμένο βαμβάκι προκειμένου να απορροφηθούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.



Μπατονέτες για τα αυτά. Πολύ χρήσιμες για να στεγνώσουμε την ορχιδέας μας αν κατά λάθος βραχεί ο κεντρικός βλαστός κατά το πότισμα ή για να εφαρμόσουμε κανέλα σε κομμένα φύλλα ή ρίζες.


Ψαλίδια σε διάφορα μεγέθη. Απαραίτητα για οποιαδήποτε μικροχειρουργική επεμβάση σε ρίζες, φύλλα ή ανθοφόρους.


Πλατύ πινέλο. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να φτάσουμε σε σημεία του φυτού που δύσκολα και με ασφάλεια φτάνει χέρι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε είτε τις ρίζες κατά την μεταφύτευση, είτε τα φύλλα χωρίς να τα τραυματίσουμε. Οι μαλακές τρίχες των πινέλων μπορούν να αφαιρέσουν σκόνη, εγκλωβισμένη υγρασία, μικρά αντικείμενα όπως φύλλα ή ακόμη και έντομα που χώνονται στις μασχάλες τους  ή στα πιο απόκρυφα σημεία της ορχιδέας σας.



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου