Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

FAQ...Πόσο φως χρειαζονται οι ορχιδέες;

Είναι ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει πολύ. Πόσο φως χρειάζονται τα φυτά μας για να είναι χαρούμενα και να ανθίζουν ανελλιπώς; Αν διαβάσετε βιβλία γύρω από τις ορχιδέες θα διαπιστώσετε ότι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το γένος. Υπάρχουν γένη με χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές απαιτήσεις σε φως.
  • Χαμηλές με μεσαίες απαιτήσεις Paphiopedilium, Phalaenopsis, Oncidium
  • Μεσαίες με υψηλές απαιτήσεις Cattleya, Dendrobium, Vanda, Cymbidium

Στην Ελλάδα τη χώρα του ήλιου, τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται εξ' ορισμού σε συνθήκες μεσαίου ή υψηλού φωτισμού. Κάντε το τεστ για να πειστείτε. Βάλτε την παλάμη σας σε απόσταση μερικών εκατοστών από τα φύλλα της ορχιδέας καλύπτοντας τη ροή του φωτός και παρατηρείστε την ένταση της σκιάς που θα δημιουργηθεί. Σκούρα μαύρη σκιά υποδηλώνει  υψηλό φωτισμό, γκρι σκιά υποδηλώνει μεσαίο φωτισμό και αχνή ως ανύπαρκτη σκιά υποδηλώνει χαμηλό φωτισμό. 
Οι ορχιδέες, ανεξάρτητα από την όποια ακαδημαϊκή κατηγοριοποίηση ως προς τις ανάγκες τους σε φως, όπως και κάθε ανθοφόρο φυτό άλλωστε, αρέσκονται σε αυτό, άλλα όχι στην απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αυτή είναι ωφέλιμη μόνο τους μήνες από Νοέμβριο έως και Απρίλιο. Από εκεί και πέρα ακόμη και φυτά υψηλών απαιτήσεων, όπως οι Βάντες πρέπει να τοποθετηθούν σε σκιερά μέρη.


Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό είναι ιδανικά για κάθε ορχιδέα και κυρίως για ορχιδέες μεσαίων απαιτήσεων. Παράθυρα με νότιο προσανατολισμό εξίσου ιδανικά, ιδιαίτερα για φυτά με υψηλές ανάγκες φωτισμού.  Όμως από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, που ο ήλιος είναι δυνατός, η σκίαση είναι απαραίτητη. Τέλος παράθυρα δυτικού προσανατολισμού ιδανικά για όλες τις ορχιδέες χαμηλού και μεσαίου φωτισμού με τη σκίαση απαραίτητη τους ζεστούς μήνες.

Τώρα αν θέλετε την καθαρά προσωπική μου άποψη, μπορεί κάποια γένη να μην απαιτούν τόσο φως προκειμένου να ανθίσουν αλλά το φως σε κάθε περίπτωση είναι ο κυριότερος παράγοντας για μια πλούσια ανθοφορία σε συνδυασμό πάντα με τη γενικότερη κατάσταση του φυτού.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου