Ο εγκλωβισμός της υγρασίας, ειδικά τον χειμώνα, μέσα στο διακοσμητικό κασπώ που οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε τις ορχιδέες αποτελεί το νούμερο δύο κίνδυνο για τη ζωής τους, μετά τον υπερβολικό πότισμα. Ακόμη και αν έχουμε στραγγίξει το φυτό πάρα πολύ καλά, η περισσευούμενη ποσότητα νερού απελευθερώνεται σταδιακά στο περιβάλλον. Μια φυσική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και εικοσιτετράωρα ανάλογα με την υγρασία στην ατμόσφαιρα του χώρου μας. Αν λοιπόν η ωραία μας ορχιδέα είναι χωμένη σε ένα διακοσμητικό κασπώ, η περίσσια υγρασία εγκλωβίζεται μέσα του με ανεπιθύμητα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, μούχλα, μύκητες και στην χειρότερη περίπτωση σάπισμα των ριζών.
Δείτε εδώ το πείραμα με το μισό κασπώ και παρατηρείστε τη συγκέντρωση της υγρασίας στο κομμάτι της γλάστρας που ήταν μέσα στο κασπώ. Και για να σας τρομάξω το φυτό αυτό είναι ποτισμένο πριν 10 ημέρες.
Δείτε εδώ το πείραμα με το μισό κασπώ και παρατηρείστε τη συγκέντρωση της υγρασίας στο κομμάτι της γλάστρας που ήταν μέσα στο κασπώ. Και για να σας τρομάξω το φυτό αυτό είναι ποτισμένο πριν 10 ημέρες.
Η λύση είναι απλή και έγκειται στην επιλογή του κασπώ.
- Πρώτη επιλογή, κασπώ με μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της πλαστικής γλάστρας, τουλάχιστον ένα με δύο δάκτυλα. Σε τέτοια μεγέθη το φυτό αερίζεται μια χαρά και μπορείτε και εσείς εύκολα να το ελέγχεται βάζοντας το δάκτυλό σας μέσα την επόμενη από το πότισμα. Αν δείτε υγρασία απλά σκουπίστε με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν όχι όλα καλά. Σιγά σιγά με την εμπειρία θα δείτε αν συγκεντρώνεται υγρασία ανάλογα με την εποχή. Από προσωπική εμπειρία, ειδικά τον χειμώνα, είναι προτιμότερο το φυτό σας να μένει εκτός οποιουδήποτε κασπώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το πότισμα.
'Ισως το πιο ιδανικό κασπό από κάθε άποψη. |
- Επιλογή δεύτερη, κεραμικό κασπώ. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Ο πηλός επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό σε κάθε εποχή. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να ελέγχεται τίποτα καθώς η περίσσια υγρασία περνάει προς τα έξω και εξατμίζεται στον αέρα κάτι που η ορχιδέα σας θα εκτιμήσει ιδιαίτερα. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι τα κεραμικά επισμαλτωμένα κασπώ. Το σμάλτο δυστυχώς φράζει τους πόρους.
Τέλος αν έχετε ήδη κασπώ που είναι "θεωρητικά" ακατάλληλα σας προτείνω μετά το πότισμα να βάζετε γύρω από τη γλάστρα και μέσα στο κασπώ, χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η υγρασία άμεσα. Αφαιρείτε το χαρτί την επομένη μέρα, μια πρακτική λύση που σας επιτρέπει να έχετε το φυτό σας όπου αισθητικά σας αρέσει.
Σας ευχαριστω πολυ, για τις χρησιμες συμβουλες σας για τις ορχιδεες..!!! Ειναι μεγαλη λατρεια για μενα..!!!!!Καλη Χρονια, Με πολλα πολλα λουλουδια, και χρωματα..!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, ευχαριστώ για τις ευχές. Δεν είχα δει το σχόλιό σας!
Διαγραφή