Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2016

Υπερβολικό πότισμα η νούμερο ένα αιτία θανάτου της Phalaenopsis!


Πολύ σπάνια μια ορχιδέα Phalaenopsis θα ξεραθεί από την έλλειψη νερού. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες αν την αφήσετε χωρίς νερό για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Αντίθετα η νούμερο ένα αιτία θανάτου της είναι το υπερβολικό πότισμα
Αρχικά θα σαπίσουν οι ρίζες. Αυτό συνεπάγεται τη σταδιακή αφυδάτωση του φυτού. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να βγάλει νέες ρίζες και στη χειρότερη να σαπίσει σταδιακά. Η εικόνα μιας αφυδατωμένης ορχιδέας είναι αυτή με ζαρωμένα πλαδαρά φύλλα γεμάτα ρυτίδες. 




Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι επίσης ένδειξη του προβλήματος.


Πολλές φορές όμως το κιτρίνισμα είναι και μια φυσιολογική κατάσταση στον αναπτυξιακό κύκλο της ορχιδέας όταν όμως πρόκειται για τα φύλλα της βάσης της. Στις περιπτώσεις αυτές το κιτρίνισμα ξεκινά από το έξω μέρος του φύλλου, προχωράει προς τα μέσα και στο τέλος πέφτει μόνο του. 
Αν λοιπόν, ενώ ποτίζετε κανονικά, παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ελέγξτε τις ρίζες ακόμη και αν χρειαστεί να βγάλετε  το φυτό από από την γλάστρα. Αφαιρέστε τις σάπιες ρίζες (δείτε σχετικό video και ανάρτηση) και φυτέψτε την ορχιδέα σε νέο φλοιό. Ποτίζετε κανονικά προς αραιά και ψεκάζεται τακτικά φύλλα και εναέριες ρίζες - κυρίως τις πρωινές ώρες. Επειδή η ορχιδέα δεν μπορεί να τραφεί επαρκώς από τις ρίζες της χρειάζεται συνθήκες μεγάλης ατμοσφαιρικής υγρασίας. Δεν θα έβλαπτε λίγο λίπασμα στο νερό του ψεκαστήρα  σε αναλογία 1/4 της συνιστώμενης δόσης ανά λίτρο νερού.  Αν δηλαδή η συνιστώμενη δόση είναι 5ml ανά δύο λίτρα νερού εμείς βάζουμε περίπου 1.5 ml στα δύο λίτρα και μετά γεμίζουμε τον ψεκαστήρα μας. Ψεκάζουμε φύλλα και εναέριες ρίζες κάθε 3-4 ημέρες και τις υπόλοιπες με καθαρό νερό. 
Από δω και στο εξής ποτίζουμε μόνο όταν οι ρίζες πάρουν ένα σταχτοπράσινο χρώμα

Στο μέλλον το πως και κάθε πότε ποτίζουμε την ορχιδέας μας θα καθορίζουν:  
  1. η εποχή
  2. η ηλικία της
  3. το είδος της γλάστρα και το κυριότερο
  4.  το υπόστρωμα 
Όλα αυτά όμως στην επόμενη ανάρτηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου