Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2021

Ασπιρίνη στα φυτά μας. Αλήθειες και Ψέματα.

Οι μεγαλύτερες από εμάς θα έχουμε σίγουρα ακούσει πολλές φορές ότι η γιαγιά ή η μαμά μας έριχνε στα φυτά τσόφλια αυγών, στάχτη, φλούδες από μπανάνα, το κατακάθι του καφέ και ασπιρίνη. Οι παλιές νοικοκυρές υποστηρίζουν ότι όλα αυτά έχουν θαυματουργική επίδραση πάνω στα φυτά. Με αφορμή όλες αυτές τις πληροφορίες αποφάσισα να κάνω μια σειρά από άρθρα για να σας βοηθήσω να ανακαλύψουμε την αλήθεια ή το ψέμα γύρω από τη χρήση τέτοιων υλικών για τα φυτά μας.

Ξεκινάμε από την ασπιρίνη όπου τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η ασπιρίνη περιέχει Ακετυλοσαλικυλικό Οξύ μία ουσία που προέρχεται από το σαλικυλικό οξύ. Πρόκειται για χημική ένωση που παράγεται από συγκεκριμένα φυτά όπως η Ιτιά. Γεωπονικές έρευνες επέδειξαν ότι το σαλικυλικό οξύ εμφανίζει πολλαπλούς ρόλους στη φυσιολογία των φυτών. Ενδεικτικά αναφέρω αυτόν της άνθισης, της αύξηση της φυλλικής αλλά και της ριζικής επιφάνειας. Εντοπίστηκε επίσης η θετική δράση του στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και στην ενίσχυση του αμυντικού συστήματος φυτών.

Πριν σπεύσετε να ταΐσετε όλα σας τα φυτά με ασπιρίνη θέλω να θυμάστε ότι η ασπιρίνη περιέχει δοσολογία που αφορά τη χρήση της στους ανθρώπους. Μπορείτε όμως με ασφάλεια να τη διαλύσετε σε 5 λίτρα νερού και να κάνετε ριζοπότισμα ή διαφυλλική εφαρμογή μια φορά το μήνα. Τέλος η ασπιρίνη βοηθάει τα κομμένα λουλούδια να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο βάζο. Απλά διαλύστε μια ή μισή στο νερό ανάλογα με το μέγεθος του βάζου σας.  

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου