Κυριακή, Μαΐου 31, 2020

Διάσωση Ορχιδέας με τρία απλά βήματα


Αν πάρετε την μεγάλη απόφαση να μπείτε στον κόπο να φροντίσετε μια ορχιδέα που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Για να πετύχει η προσπάθειά σας θα πρέπει να πληρούνται δυο βασικές προϋποθέσεις ώστε το φυτό σας να είναι και μελλοντικά βιώσιμο. Πρώτη προϋπόθεση να μην έχει σαπίσει ο κορμός της ορχιδέας, το σημείο δηλαδή που εφάπτονται τα κάτω φύλλα και οι ρίζες. Δεύτερη και εξίσου σημαντική προϋπόθεση να υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 υγιείς ρίζες που εφάπτονται στον κορμό της. Από κει και πέρα αν ακολουθήσετε σχολαστικά τα επόμενα βήματα η ορχιδέα σας θα ξαναζωντανέψει.

Βήμα πρώτο. Αφαιρούμε όλες τις σάπιες ρίζες και ψεκάζουμε το ριζικό σύστημα με οξυζενέ. Η χρήση του έχει καθαρά προστατευτικό χαρακτήρα και όχι θεραπευτικό.


Βήμα δεύτερο και πολύ σημαντικό. Συνήθως φυτά που έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό από τις ρίζες τους είναι αφυδατωμένα. Το κλασικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι τα ρυτιδιασμένα και πλαδαρά φύλλα τους. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί μερικώς ή ολικώς μέσα από μια διαδικασία ενυδάτωσης του φυτού. Βάλτε την ορχιδέα σας σ’ ένα ποτήρι με νερό ώστε να βρέχονται οι ρίζες της όχι όμως ο κορμός της. Αφήστε το φυτό έτσι για ένα 24ωρο, μετά αφαιρέστε το νερό και αφήστε το φυτό γυμνόριζο να στεγνώσει για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για μια εβδομάδα περίπου ή έως ότου τα φύλλα σκληρύνουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Βήμα τρίτο. Μεταφυτεύουμε την ορχιδέα μας σε νέο υπόστρωμα επιλέγοντας γλάστρα στο σωστό μέγεθος. Δυσανάλογες σε μέγεθος γλάστρες σε σχέση με το φυτό μας είναι ο ορισμός της καταστροφής. Τοποθετούμε την ορχιδέα μας σε φωτεινό και δροσερό σημείο στο χώρο μας. Δεν ποτίζουμε υπερβολικά. Η ξηρασία πυροδοτεί την ανάπτυξη νέων ριζών. 

Δείτε όλη τη διαδικασία βήμα βήμα στο βίντεο που ακολουθεί.


Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου