Σάββατο, Αυγούστου 03, 2019

Φύκια. Από τη θάλασσα στις γλάστρες μας.

Πέρσι το καλοκαίρι είχα γράψει ένα άρθρο για υλικά που μπορείτε να βρείτε σε βουνό και θάλασσα, χρήσιμα για τα φυτά σας. Η διαδικασία συλλογής είναι πάντα μια ευχάριστη διαδικασία που τουλάχιστον εμένα με ηρεμεί. Φέτος δεν θα μιλήσω για βότσαλα, κοχύλια και τα παρόμοια, αλλά για φύκια. Ναι σωστά διαβάσατε, το φύκια έχουν ιδιότητες πάρα πολύ χρήσιμες για τα φυτά μας. Ότι και αν έχει η συλλογή σας, από καλλωπιστικά μέχρι κηπευτικά, τα φύκια αποτελούν εξαιρετικό βιολογικό λίπασμα. Περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης. Ιδανικά για φυτά αργής ανάπτυξης όπως οι ορχιδέες.


Εκτός από λίπασμα, τα φύκια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως υλικό εδαφοκάλυψης για να προστατέψετε φυτά σας από τη ζέστη ή τον παγετό. Σε κάθε περίπτωση απαιτούν ειδική επεξεργασία πριν τη χρήση τους. Η πιο απλή είναι αφού τα αφήσετε να ξεραθούν στον ήλιο να τα κάψετε και να χρησιμοποιήσετε τη στάχτη τους. Διαλύστε τη στο νερό και ποτίστε τα φυτά σας. Τώρα αν έχετε όρεξη και ανήκετε στις προχωρημένες στην κηπουρική κάντε μια γρήγορη αναζήτηση στο google. Θα βρείτε ένα κάρο πληροφορίες για το πως να τα κομποστοποιήσετε.

Αν όλα αυτά σας αφήνουν αδιάφορες και δεν έχετε καμία διάθεση να μαζέψετε φύκια από την παραλία αλλά σας ενδιαφέρει η καλή υγεία των φυτών σας υπάρχει λύση. Σε γεωπονικά κέντρα και φυτώρια θα βρείτε σκευάσματα από εκχύλισμα φυκιών. Ιδανικό λίπασμα για την εποχή αυτή που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και δεν μας επιτρέπουν τόσο τη χρήση άλλων λιπασμάτων.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου