Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2018

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φυτά.


Άνοιξη και φθινόπωρο μας προδιαθέτουν πάντα για νέες αγορές φυτών. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σιγά σιγά τα πρώτα ανθοφόρα φυτά θα κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στην αγορά. Μου πήρε πολλά χρόνια να μάθω τα μυστικά μιας τεράστιας αγοράς που λέγεται εμπόριο φυτών. Πέταξα πολλά χρήματα αγοράζοντας σκάρτα φυτά από σκάρτους εμπόρους. Νομίζω πλέον ότι μπορώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου για άριστες αγορές καθώς από την ποιότητα του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό η  βιωσιμότητά του.


Αν είστε αρχάριοι με την κηπουρική μακριά από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Τα φυτά είναι εγκαταλειμμένα και η φροντίδα τους δεν γίνεται από ειδικούς καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο ράφι. Επιπροσθέτως τα περισσότερα από αυτά είναι β' γ΄ δ΄ διαλογής, γεγονός που δικαιολογεί τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους.


Οι ανθοκομικές εκθέσεις είναι εξίσου ένας πολύ επικίνδυνος τόπος για αγορές. Στη λογική ότι οι περισσότεροι προμηθευτές γνωρίζουν ότι μάλλον δεν θα σας δουν ποτέ ξανά, δεν διστάζουν να πουλήσουν σκάρτο εμπόρευμα. Ομολογώ ότι την έχω πατήσει και εγώ! Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε περίπτερα που ειδικεύονται σε ένα είδος φυτού παρά αυτά που πουλάνε λίγα από όλα.


Αγορές από ανθοπωλεία θέλουν επίσης μεγάλη προσοχή. Δεν είναι λίγα εκείνα που προσφέρουν πανάκριβα φυτά μέσα σε ακατάλληλα γυάλινα βάζα, κασπώ ή δοχεία χωρίς τρύπες αποστράγγισης. Οι ρίζες τους σας θα σαπίσουν με μαθηματική ακρίβεια. Αν θέλετε να τα προσφέρετε δώρο αποφύγετε συνθέσεις με πολλά φυτά μαζί καθώς η συντήρησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί γνώσεις και τις περισσότερες φορές οι συνδυασμοί γίνονται με γνώμονα την αισθητική και όχι τη βιωσιμότητα της σύνθεσης.


Τα φυτώρια ή τα κέντρα κήπου είναι ίσως η πιο ασφαλής επιλογή για αγορές φυτών. 'Ομως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση για να διασφαλίσετε στο μέγιστο δυνατό μια εξαιρετική αγορά ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
  • Εντοπίστε προμηθευτές που φέρνουν φυτά α' ποιότητας, ειδικά αν πρόκειται για ανθοφόρα. Συνήθως υπάρχει η σφραγίδα του παραγωγού και γενικά φαίνονται προσεγμένα. 
  • Εντοπίστε πότε ο προμηθευτής παραλαμβάνει φρέσκα φυτά. Μην διστάσετε να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να ζητήσετε προσωπική ενημέρωση, μέσω των social media, για νέες παραλαβές προκειμένου να κάνετε τις αγορές σας. Για να διασφαλίσετε παρατεταμένη ανθοφορία πρέπει να "τσιμπήσετε" το φυτό μόλις περάσει το κατώφλι του καταστήματος. 
  • Επιλέξτε προμηθευτές που κάνουν οι ίδιοι την εισαγωγή των φυτών από την Ευρώπη ή αγοράζουν από εγχώριους παραγωγούς συγκεκριμένα είδη. Δηλαδή δεν μεσολαβεί χοντρέμπορος. Αυτό διασφαλίζει ότι το φυτό θα φτάσει το συντομότερο δυνατό στα χέρια σας. 
  • Τέλος επιλέξτε μεγάλα φυτά, χωρίς ορατά σημάδια ασθενειών, όπως κίτρινα ή μαυρισμένα φύλλα, εμφανής παρουσία εντόμων ή ιστών αράχνης. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου