Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2018

Γαρδένια Joy. Επιτέλους και μια εύκολη γαρδένια!


Όσες έχετε ασχοληθεί σοβαρά με την κηπουρική σίγουρα θα ξέρετε ότι όταν μιλάμε για γαρδένιες, τριανταφυλλιές, ορχιδέες, παχύφυτα, κάκτους κ.τ.λ., ουσιαστικά αναφερόμαστε σε τεράστιες οικογένειες φυτών οι οποίες εμπεριέχουν πολλά είδη με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες αλλά και απαιτήσεις στη φροντίδα τους. Η γαρδένια δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Οι γνώσεις μας για το συγκεκριμένο φυτό συνήθως φτάνουν μέχρι τη διαφορά ανάμεσα στην κοινή γαρδένια που πωλείται σε ανθοπωλεία και φυτώρια, με αυτή του Πηλίου. Ένα ιδιότροπο φυτό, από τα πιο δύσκολα στην καλλιέργεια του (διαβάστε σχετικά εδώ). 


Πριν από ένα χρόνο περίπου έφτασε στα χέρια μου ένα άλλο είδος γνωστό στον κύκλο των φυτωριούχων, ως γαρδένια joy. Την παρέλαβα φθινόπωρο. Οι φήμες έλεγαν ότι αντέχει στο πολύ κρύο και ότι είναι πολύ πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την κοινή γαρδένια. Το χειμώνα που μας πέρασε δεν είχε όντως κανένα πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες παρ' ότι ήταν πολύ μικρό φυτό. Την άνοιξη όταν τα άνθη της μου έδειξαν το πρόσωπό τους τρελάθηκα. Όσο για την μυρωδιά της, πιο έντονη από αυτή της ξαδέλφη της. Μοσχοβολάει σαν παραγινωμένο ροδάκινο. Το άρωμα της όμως δεν είναι το μόνο της συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα άνθη της διαρκούν περισσότερο, τα φύλλα της είναι μεγάλα και γυαλιστερά και τέλος δεν είναι καθόλου αρρωστιάρα. Έχοντας μπει πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, η ιδιαίτερη αυτή γαρδένια επιβεβαίωσε τη φήμη της εύκολης! 


Δυστυχώς στα φυτώρια και ανθοπωλεία δεν είναι ευρέως γνωστή. Η δική μου αγοράστηκε από την Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών. Θέλει επιμονή για να τη βρείτε αλλά αξίζει το κόπο. Η επόμενη αναζήτηση μου θα είναι η χρυσή γαρδένια. 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

2 σχόλια :

  1. Θα ηθελα την Γαρδενια joy που μπορω να την βρω μενω Τριπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ζητήστε από τα φυτώρια της περιοχής ως λεμονογαρδένια. Κάποιος θα μπορεί να τη φέρει.

      Διαγραφή