Σχεδόν πάντα η αγορά ενός νέου φυτού συνοδεύεται από την ερώτηση. "Κάθε πότε θέλει πότισμα;" Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πιο άστοχη ερώτηση από αυτή. Αλήθεια εσείς κάθε πότε πίνετε νερό; Μια φορά την εβδομάδα; κάθε δύο μέρες; κάθε μέρα; Φυσικά και όχι. Όπως και εσείς έτσι και τα φυτά σας θα πρέπει να πίνουν νερό όποτε διψάνε. Επειδή όμως τα κακόμοιρα δεν έχουν φωνή για να μας το πουν, οφείλουμε εμείς να μάθουμε τη δική τους γλώσσα προκειμένου να μπορούμε να ικανοποιούμε τη βασική τους ανάγκη για νερό. Ένα διψασμένο φυτό πρώτου ξεραθεί θα μαραζώσει. Όλες έχουμε νομίζω στο μυαλό μας την εικόνα ενός απότιστου βασιλικού. Αλλά πριν φτάσουμε ως εκεί υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που καθορίζουν τη συχνότητα του ποτίσματος.
- Το είδος του φυτού. Φυτά που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού στα φύλλα και στις ρίζες τους δεν διψούν εύκολα. Εδώ συμπεριλαμβάνονται τα παχύφυτα, οι κάκτοι, οι βολβοί και αρκετές από τις ορχιδέες. Στις περιπτώσεις αυτές αφήνουμε το χώμα/υπόστρωμα να στεγνώσει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα.
- Η εποχή και γενικά οι συνθήκες ατμοσφαιρικής υγρασίας που ζει το φυτό. Είναι αυτονόητο θεωρώ ότι όσο πιο ξηρό είναι το περιβάλλον τόσο πιο συχνά χρειάζονται πότισμα τα φυτά μας καθώς το νερό εξατμίζεται είτε από τα ίδια είτε από το υπόστρωμα. Να θυμάστε ότι ο Βοριάς το χειμώνα στεγνώνει το φυτά όπως η ζέστη το καλοκαίρι.
- Η ηλικία. Όσο πιο μικρό είναι το φυτό τόσο πιο συχνά χρειάζεται πότισμα καθώς στεγνώνει πιο γρήγορα σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέλφια του που μπορούν και αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
- Το είδος και το μέγεθος της γλάστρας. Φυτά σε γλάστρες με πόρους όπως οι κεραμικές, αφυδατώνονται πιο γρήγορα συγκριτικά με αυτά που ζουν στις πλαστικές χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι κακό. Όσο πιο μικρή είναι η γλάστρα τόσο πιο γρήγορα στεγνώνει το φυτό μας. Αν τώρα το δοχείο που το φιλοξενεί δεν έχει τρύπες αποστράγγισης το πότισμα είναι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση. Ο ψεκασμός είναι ίσως η πιο ασφαλής επιλογή σε μια τέτοια περίπτωση.
- Τέλος το υπόστρωμα. Δεν είναι όλα τα φυτά πάντα φυτεμένα σε χώμα και δεν κρατάει το χώμα πάντα την ίδια υγρασία. Αυτό εξαρτάται από το είδος του υποστρώματος ή του χώματος και από την ποιότητά του.
Αν τώρα σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά η λύση είναι μια και απλή.
Πριν θεωρήσετε ότι το φυτό σας είναι απότιστο
χώστε για λίγα λεπτά ένα καλαμάκι από σουβλάκι στο χώμα και μετά ελέγξτε την υγρασία του χώματος βάζοντας το καλαμάκι στην πάνω άκρη των χειλιών σας.
Τέλος, αν θέλετε να ποτίζετε με επαγγελματική συνέπεια, προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας εδάφους - κοστίζει γύρω στα 10-12 ευρώ. Θα τον βρείτε σε κέντρα κήπου και φυτώρια και θα ξένοιαστε μια για πάντα από τον μπελά που λέγετε πότε πρέπει να ποτίσω.
Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό γυναικείο περιοδικό jenny.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου