Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2017

Αβόρθια...ένα παχύφυτο που θα σας ξετρελάνει.

Ποτέ μου δεν συμπάθησα τα παχύφυτα αν και είναι πολύ στη μόδα τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό μάλιστα η αγάπη του κόσμου για αυτά αγγίζει τα όρια της υστερίας. Δεν λέω είναι πολύ χαριτωμένα, οι ποικιλίες τους αμέτρητες σε βαθμό που τα θέλεις όλα. Το μεγάλο τους μειονέκτημα... το πότισμα. Εκεί που το παχύφυτό σου πάει καλά, εκεί μπορεί να το δεις να σαπίσει ή να ξεραθεί εντελώς. Άσε που όταν κάτι τους φταίει αρχίζουν και πετάνε τα φυλλαράκια τους και χάνουν εκείνο το υπέροχο συμμετρικό τους σχήμα. 


Επειδή όμως στον κανόνα υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, υπάρχει ένα πανέμορφο παχύφυτο ιδανικό για όλες μας, εύκολο στη φροντίδα του, που ταιριάζει σε κάθε χώρο του σπιτιού. Η Αβόρθια ή αλλιώς πιο επιστημονικά  η Haworthia fasciata.


H Aβόρθια είναι ένα φυτό που πραγματικά ξεχνάς να το ποτίσεις ακόμη και το καλοκαίρι. Επειδή θέλει να στεγνώνει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα, ανάλογα με το είδος της γλάστρας και την εποχή, η συχνότητα του ποτίσματος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τον ένα μήνα. Ακριβώς επειδή δεν θέλει πολύ νερό αφήστε τη μόνη της σε ένα ωραίο γλαστράκι ή γυάλα. Αν το περιβάλλον σας είναι ξηρό ψεκάζετε που και που τις άκρες της. 


Επιλέξτε ένα φυτό αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και γιατί είναι αντιπωσιακό αλλά και γιατί η Αβόρθια έχει αρκετά αργή ανάπτυξη. Αντέχει στη ζέστη, της αρέσει ο ήλιος αλλά όχι οι καυτές ακτίνες του το καλοκαίρι. Την πρώτη χρονιά αφήστε τη στη δική της γλάστρα, απλά επιλέξετε ένα ωραίο διακοσμητικό κασπώ για να τη φιλοξενήσει. Μπορεί να μπει σε κάποια φωτεινή γωνιά της κουζίνας, στο τραπεζάκι του σαλονιού και φυσικά πάνω στο γραφείο μας.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου