Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

FAQ...Μα γιατί δεν ανθίζουν τα φυτά μου;



 Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν όσοι από εμάς νομίζουν ότι δεν το έχουν με την κηπουρική είναι η επαναλαμβανόμενη ανθοφορία των φυτών μας. Τα αρχικά μεγαλόπρεπα άνθη γίνονται τις περισσότερες φορές μια όμορφη ανάμνηση. Τα λουλούδια μας είτε δεν ξανανθίζουν είτε παρουσιάζουν με τον καιρό αδύναμα άνθη που δεν θυμίζουν με τίποτα την αρχική τους εικόνα. Κάπου εκεί στη διαδρομή, αν δεν μαραθούν από μόνα τους, οι περισσότερες από εμάς τα βαριόμαστε και στο τέλος τα πετάμε. 

Τι κάνουμε λάθος λοιπόν; 
Πρώτο και κυριότερο, μεταφυτεύουμε σε λάθος στιγμή. Ποτέ μην μεταφυτεύετε ένα φυτό σε ανθοφορία απλά και μόνο γιατί η πλαστική γλάστρα δεν σας αρέσει. Αντί το φυτό σας να ασχοληθεί με το πως θα βγάλει όλο και περισσότερα λουλούδια ασχολείται με τις ρίζες του και το νέο του περιβάλλον. Ανεξάρτητα λοιπόν με την εποχή, η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας. Μόλις τα άνθη πέσουν και το φυτό σας αρχίζει να βγάζει νέα φυλλαράκια, τότε και μόνο τότε, είναι η ώρα για αλλαγή γλάστρας η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από την αρχική. Μην πάτε από small size σε extra extra large σκεπτόμενοι να το κάνω τώρα και να τελειώνω για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε μια γλάστρα γεμάτη ρίζες και ένα φυτό χωρίς ή με ελάχιστα άνθη.


Δεύτερος λάθος, είτε παραλείπουμε τη λίπανση εντελώς είτε χρησιμοποιούμε ακατάλληλα προϊόντα. Χωρίς συστηματική λίπανση κανένα φυτό δεν γίνει ξανά όπως του ανθοπωλείου. Με συστηματική λίπανση όμως θα γίνει ακόμη καλύτερο. Λιπαίνετε τα φυτά σας όλο το χρόνο και έναν με δύο μήνες πριν την έναρξη της ανθοφορίας δώστε τους ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Αποφύγετε την αγορά λιπασμάτων από super market και πολυκαταστήματα και επισκεφτείτε ένα κοντινό φυτώριο-γεωπονικό κέντρο για να προμηθευτείτε εξειδικευμένα προϊόντα που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών σας.

Τρίτο λάθος, ανεπαρκής φωτισμός. Τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά απαιτούν φως για πλούσια ανθοφορία αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Αν επιλέξετε λοιπόν ένα φυτό για το χώρο σας που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φως και δεν το έχετε τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση, είναι πολύ πιθανόν είτε να μην ανθίσει ποτέ, είτε να του πάρει κάποια χρόνια για να προσαρμοστεί στη νέα του θέση.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου