Κυριακή, Μαΐου 28, 2017

Υπερβολικό πότισμα. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου των φυτών μας.



Αλήθεια, πόσες από εμάς δεν έχουμε ζήσει αυτή τη σκηνή ξανά και ξανά. Μια ωραία μέρα ένα πολύ όμορφο φυτό φτάνει ολάνθιστο στα χέρια μας και μετά από λίγο καιρό βρίσκεται στα σκουπίδια παντελώς ξεραμένο. Αφού το ίδιο έργο παιχτεί δυο τρεις φορές ακόμη, είμαστε πλέον πεπεισμένες ότι δεν το έχουμε καθόλου με την κηπουρική. Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού.



Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε καινούριο φυτό που μπαίνει στο σπίτι μας, μόλις έχει αλλάξει περιβάλλον. Έχει φύγει από τον ιδανικό του χώρο που λέγεται φυτώριο ή ακόμη χειρότερα, έχει έρθει από μίλια μακριά - αν είναι εισαγωγής - για να βρεθεί σε κάποιο αφιλόξενο σαλόνι ή μπαλκόνι. Για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κυρίως στις νέες συνθήκες φωτισμού και υγρασίας, τα περισσότερα φυτά αποβάλλουν αρχικά τα άνθη τους. Εμείς πανικόβλητες, βλέποντάς το να μαραζώνει, αυξάνουμε το πότισμα. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα καθώς το νερό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται. Μετά την πτώση των λουλουδιών, θα ακολουθήσει το κιτρίνισμα και η σταδιακή πτώση των φύλλων. Το φυτό σιγά σιγά θα σαπίσει και θα μαραθεί για να βρεθεί στο τέλος στον πάτο του σκουπιδοτενεκέ μας. 


Το έργο θα το είχαμε ζήσει αλλιώς αν από την αρχή είχαμε τοποθετήσει το νέο μας φυτό σε φωτεινό σημείο κάπου στο χώρο. Πολύ λίγα φυτά αρέσκονται στην απευθείας έκθεση στον ήλιο και αυτό κυρίως μόνο τους χειμερινούς μήνες. Επειδή τα περισσότερα προέρχονται από φυτώρια με υψηλές συνθήκες υγρασίας, μην τοποθετείτε φυτά κοντά σε πήγες θερμότητας όπως καλοριφέρ, λάμπες ή πολύ κοντά σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες. Αν δείτε τα άνθη τους να πέφτουν, δύο τινά συμβαίνουν, ή το φυτό απανθίζει φυσιολογικά ή απλά σας λέει ότι δεν του αρέσει η νέα του θέση. Πριν θεωρήσετε ότι είναι απότιστο χώστε για λίγα λεπτά ένα καλαμάκι από σουβλάκι στο χώμα και μετά ελέγξτε την υγρασία του χώματος βάζοντας το καλαμάκι στην πάνω άκρη των χειλιών σας. Τέλος, αν θέλετε να ποτίζετε με επαγγελματική συνέπεια, προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας εδάφους - κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ. Θα τον βρείτε σε κέντρα κήπου και φυτώρια και θα ξενοιάσετε μια για πάντα από τον μπελά του που λέγετε πότε πρέπει να ποτίσω.


Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου