Πέμπτη, Μαΐου 04, 2017

Λεβάντα... άρωμα και χρώμα 365 μέρες το χρόνο.


Κανένα άλλο φυτό δεν συγκεντρώνει επάνω του τόσες πολλές ιδιότητες. Γνωστή μας από την αρχαιότητα, η λεβάντα είναι ανθεκτική τόσο στην παγωνιά όσο και στη ζέστη. Το χειμώνα που μας πέρασε οι δικές μου δεν κατάλαβαν τίποτα από κρύο όπως δεν καταλαβαίνουν και τίποτα από ζέστη. Απλά το καλοκαίρι πρέπει να τις ποτίζετε πολύ συχνά. Το άρωμά της μας συντροφεύει 365 μέρες το χρόνο. Κάθε φορά που περνώ από δίπλα τους, λίγο τις αγγίζω και αυτό είναι αρκετό για να μοσχοβολήσει ο τόπος. Όσο για τα άνθη της, διαρκούν μήνες και αν θέλετε μπορείτε να τα αποξηράνετε για να διαρκέσουν για πάντα!



Αν δεν έχετε λεβάντα, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να γίνει μέρος της συλλογής σας. Προσοχή όμως, στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν ως προς το άρωμα και τα άνθη έτσι ώστε να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, λεβάντες τοπίου και λεβάντες αρωματοποιίας. Αν σας ενδιαφέρει το έντονο άρωμα τότε η Lavandula Αugustifolia είναι η no 1 επιλογή για εσάς. Διαφορετικά οι Lavandula Dentata, Lanata και Stoechas είναι λιγότερο ως καθόλου αρωματικές αλλά με εντυπωσιακό φύλλωμα ή έντονα μοβ άνθη. Πριν προβείτε λοιπόν σε οποιαδήποτε αγορά, εμπιστευτείτε πρώτα την μύτη σας και μετά τον πωλητή.  


Η λεβάντα πάει παντού. Σε μικρό μέγεθος μπορεί να μπει σε κάθε φωτεινό χώρο του σπιτιού. Θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα και άρωμα σε μέρη όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Σε μεγάλο μέγεθος θα βρει τη θέση της στο μπαλκόνι, στην αυλή σας ή στον κήπο σας καθώς έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον ήλιο. Επιλέξτε διακοσμητικά κασπώ από φυσικά υλικά όπως ξύλο, ψάθα  κτλ ή μεγάλες πήλινες γλάστρες. Δένουν αρμονικά με κάθε χώρο και επιτρέπουν στα φυτά μας να αναπνέουν. 


Αυτή την εποχή τα άνθη της είναι στα φόρτε τους. Όταν ξεραθούν απλά κόψτε τα και κάντε τα μέρος της εσωτερικής διακόσμησης του χώρου σας. Φτιάξτε μικρές ανθοδέσμες για να στολίσετε διακριτικά διαφορετικές γωνιές του σπιτιού. Εναλλακτικά τρίψτε τα και χώστε τα σε πουγκιά για να πάρουν άρωμα οι ντουλάπες και τα συρτάρια σας. 




Μπορείτε να διαβάζετε αυτό το άρθρο και στο περιοδικό jenny.gr

1 σχόλιο :