Σάββατο, Απριλίου 29, 2017

Μεγαλώνοντας ορχιδέες από κούνια.

Οι περισσότερες από τις ορχιδέες που αγοράζουμε είναι ενήλικα φυτά. Η ανθοφορία είναι μέρος της αναπαραγωγικής τους διαδικασίας η οποία ξεκινά, ανάλογα με το γένος, μετά τα δύο ή τρία χρόνια ζωής του φυτού. Όσο ενδιαφέρον έχει η προσμονή της ανθοφορίας άλλο τόσο ενδιαφέρον έχει το να μεγαλώνεις μια ορχιδέα από τόσο δα σποράκι.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε υιοθέτησα καμιά δωδεκαριά σπορόφυτα που ο άσπλαχνος πατέρας τους έψαχνε απεγνωσμένα να ξεφορτωθεί. Τα φυτούλια αυτά είναι συνήθως εισαγωγής και έρχονται σφραγισμένα σε πλαστική ή γυάλινη φλάσκα, σε κενό αέρα μέσα σε ειδικό θρεπτικό ζελέ. Από τη στιγμή που θα αποσφραγιστούν θα πρέπει να τους προσφέρετε ένα περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας για να μην ξεραθούν αλλά και παράλληλα να μην σαπίσουν. 











Δείτε στο video που ακολουθεί τις μικρές μου κατλέγιες στο βρεφοκομείο. Ένας συλλέκτης υγρασίας και λίγο σφάγνο είναι ότι χρειάζεται κανείς στην πρώτη αυτή βρεφική τους φάση. Αφού δυναμώσουν, όσα επιβιώσουν θα μπουν σε δεύτερο χρόνο σε μικρά γλαστράκια, το καθένα  πλέον χωριστά.  


Σήμερα 9 μήνες μετά, όσες έμειναν στην κατοχή μου - οι περισσότερες δόθηκαν για υιοθεσία - μεγαλώνουν αργά και σταθερά. Απαιτούν εξαιρετική φροντίδα καθώς οι ρίζες τους είναι πολύ ευαίσθητες. Το χειμώνα κινδυνεύουν να σαπίσουν ενώ το καλοκαίρι να ξεραθούν. Η διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων υγρασίας σε τόσο μικρά φυτά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μέχρι να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικες ορχιδέες θα περάσουν αρκετά χρόνια. Δεν ξέρω αν αξίζει πραγματικά τον κόπο να μπει κανείς στη διαδικασία. Όταν και αν ποτέ τις δω να ανθίζουν τότε θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω!

Νοέμβριος 2016

Νοέμβριος 2016

Απρίλιος 2017

Απρίλιος 2017


Απρίλιος 2017

Απρίλιος 2017

Νοέμβριος 2016 

Απρίλιος 2017

1 σχόλιο :