Δευτέρα, Μαΐου 08, 2017

Οδηγός Αγοράς. Υπόστρωμα για ορχιδέες.

Οι περισσότερες ορχιδέες αναπτύσσονται σε υπόστρωμα με βάση το φλοιό πεύκου. Ανάλογα με το γένος αλλά και τη μορφολογία της ορχιδέας μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά όπως η λέκκα, η λάβα ο περλίτης και φυσικά το σφάγνο.


Δυστυχώς το να βρούμε το κατάλληλο φλοιό για τα φυτά μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευασίες από φτηνές έως ακριβές. Από χρήσιμες έως άχρηστες. Μετά από αρκετές δοκιμές και αφού το πάθημα μου έγινε μάθημα νομίζω ότι έχω καταλήξει στο Orchid Focus Repoting Mix. H παραγωγός εταιρεία έχει δύο συσκευασίες τη λευκή και την πράσινη.




Η λευκή περιέχει φλοιό μεσαίου μεγέθους καθώς και άλλα υλικά που βοηθούν τα φυτά να διατηρούν την υγρασία,  ειδικά τώρα το καλοκαίρι που την έχουν τόσο πολύ ανάγκη. Η πράσινη περιέχει καθαρό φλοιό, χωρίς άλλα οργανικά στοιχεία, μικρό σε μέγεθος που τον κάνει πολύ εύχρηστο στην μεταφύτευση. Ανάλογα λοιπόν με το μέγεθος και την κατάσταση του ριζικού συστήματος επιλέγω ένα συνδυασμό ανάμεσα στα δύο προϊόντα.

Δείγμα από το περιεχόμενο της πράσινης συσκευασίας.
Δείγμα από το περιεχόμενο της λευκής συσκευασίας.

Πάντα στη βάση της γλάστρας μου μπαίνει λέκκα γιατί είναι υλικό που στεγνώνει γρήγορα και εξασφαλίζει τέλεια αποστράγγιση. Κατά συνέπεια μειώνει τις πιθανότητες να σαπίσουν οι ρίζες, ειδικά το χειμώνα. Να θυμάστε, η βάση της γλάστρας στεγνώνει τελευταία ενώ η επιφάνεια πρώτη. Αυτό είναι και το λεγόμενο layering δηλαδή η άνιση κατανομή της υγρασίας μεταξύ της επιφάνειας και της βάσης της γλάστρας. 


Λέκκα

Το καλοκαίρι το πρόβλημα βρίσκεται στην επιφάνεια που στεγνώνει σχεδόν αμέσως και τον χειμώνα στη βάση που μπορεί να μην στεγνώνει εντελώς ποτέ. Το πως θα λύσουμε το πρόβλημα του layering τώρα που έρχεται καλοκαίρι θα είναι θέμα επόμενης ανάρτησης. Οι ορχιδέες μας θα πρέπει να βάλουν τα καλοκαιρινά τους.


Σημείωση: Η συγκεκριμένη, όπως και οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση που αναφέρεται σε προμηθευτές ή προϊόντα δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα. Είναι προϊόν προσωπικής εμπειρίας και εκτίμησης. Την πράσινη συσκευασία την έχω βρεί σε καλύτερες τιμές στα φυτώρια TOMΑΡΑ και Doctor Plant σε καλύτερη τιμή απο το eshop του issaris.gr.

4 σχόλια :

  1. Γειά σας έχω σπόρους από ορχιδεα φαλαινοψις μπορώ να χρισημοποιησω κατευθείαν τα παρακάνω η όταν θα μου βγάλει ρίζες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό και κατατοπιστικό άρθρο κ Αναστασία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή