Παρασκευή, Νοεμβρίου 25, 2016

Keiki...γιατί και οι ορχιδέες κάνουν μωρά!

Αν καταπιάνεστε με τις ορχιδέες η λέξη παράφυτο ή keiki (μωρό στα χαβανέζικα) πρέπει να μπει άμεσα στο λεξιλόγιό σας. Πρόκειται για μια νεαρή ορχιδέα που ξεπετάγεται είτε σε κάποιο από τα μάτια που υπάρχουν στους ανθοφόρους ή στη βάση του φυτού (Basal keiki). Το μικρό μωρό θα αναπτύξει σιγά σιγά δικό του ριζικό σύστημα μέχρι να είναι έτοιμο να αποκολληθεί από το μητρικό φυτό. 

Keiki σε ανθοφόρο
Keiki στη βάση της ορχιδέας "Basal Keiki"

Η εμφάνιση ενός παράφυτου είναι συνέπεια πολλών παραγόντων. 
  • Αυτοσυντήρηση. Συνήθως τα παράφυτα εμφανίζονται όταν κάτι δεν πάει καλό στο μητρικό φυτό. Αφυδάτωση, υπερβολικό πότισμα και η ύπαρξη τερματικού ανθοφόρου είναι οι βασικές αιτίες. Η ορχιδέα σας αισθάνεται ότι "πεθαίνει" και "γεννά" τον κλώνο της. Αν λοιπόν το φυτό σας εμφανίσει παράφυτο ένας έλεγχος στα φύλλα και στο ριζικό σύστημα επιβάλλεται. 
  • Ορμόνες. Πάρα πολλά φυτώρια στην κυριολεξία "ταράζουν" τα φυτά στις ορμόνες για πλούσια ανθοφορία με αποτέλεσμα να εμφανίσουν παράφυτα. 
  • Well being. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Η ορχιδέα σας περνάει καλά και αποφάσισε να πολλαπλασιαστεί. 
Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ενός παράφυτου συνεπάγεται τις αυξημένες ανάγκες του φυτού σε τροφή. Οπότε μην παραλείπετε την λίπανση. Θα εξαντλήσετε μαμά και παιδί. Ένα επιπρόσθετο ψέκασμα σε φύλλα και ρίζες ανάλογα με την υγρασία του χώρου είναι απαραίτητο.

Η αφαίρεση του keiki από το μητρικό φυτό γίνεται όταν αυτό βγάλει αρκετές ρίζες για να μπορεί να αναπτυχθεί αυτόνομα. 'Οχι όμως νωρίτερα από δύο χρόνια. Νωρίς την άνοιξη είναι η  καλύτερη εποχή για να το διαχωρίσουμε από τη μητέρα του καθώς η εποχή αυτή είναι περίοδος ανάπτυξης. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να το αφαιρέσετε είναι, να κόψετε μέρος του ανθοφόρου που βρίσκετε το παράφυτο και να τα μεταφυτεύσετε μαζί με αυτό. Θα βοηθήσει το φυτό να στηριχθεί καλύτερα και σιγά σιγά θα μαραθεί.

Από την άλλη τα keikis δεν πρέπει να μένουν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στο μητρικό φυτό γιατί οι ρίζες τους αναπτύσσονται ως εναέριες και μετά είναι δύσκολο να εγκλιματισθούν μέσα σε οποιοδήποτε υπόστρωμα. Ιδανικά θέλουμε να υπάρχουν πολλές και μικρές ρίζες.

Το παράφυτο της βάσης μπορεί να παραμείνει πολύ καιρό προσκολλημένο στο μητρικό φυτό. Η αφαίρεσή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί να "ξεγλαστρώσετε" όλο το φυτό για να το αφαιρέσετε.
Μέχρι τότε τα ξαναλέμε!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

3 σχόλια :