Μια πρώτη γνωριμία με το Cymbidium!

Ποτέ μου δεν κατάλαβα την εμμονή του αγοραστικού κοινού με τις Phalaenopsis αφού υπάρχουν τα Cymbidium ή Κυμβίδια στην γλώσσα μας. 


Οι ορχιδέες αυτές είναι πανέμορφες και κάθε ανθοφόρος μπορεί να φτάσει και τα δεκαπέντε με είκοσι τεράστια άνθη.  Αρκετές ποικιλίες είναι αρωματικές και οι περισσότερες λιγότερο απαιτητικές από την γνωστή μας Phalaenopsis. 


Επειδή αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιβεβλημένες για την επικείμενη ανθοφορία τους, μπορούν να κοσμούν τους κήπους ή τα μπαλκόνια σας έξω όλο το χρόνο. Απαιτούν αρκετό προς μέτριο φωτισμό χωρίς απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 


Με την κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση  το φυτό αυτό μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια. Η ανθοφορία του συμπίπτει με το διάβα του χειμώνα και  διαρκεί σχεδόν όλη την άνοιξη. Το Cymbidium είναι η μόνη ορχιδέα που καλλιεργείται στη χώρα μας. Στη Σάμο, τα θερμοκήπια ορχιδέας του Μανόλη και Νίκου Γαρουφαλή τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής. Αν το αποφασίσετε τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή του χρόνου για να γίνει μέρος της λουλουδοσυλλογής σας. 


Το Cymbidium είναι επίγεια ορχιδέα και διαφέρει κατά πολύ στις ανάγκες του σε σχέση με τη γνωστή μας Phalaenopsis. Αυτή την εποχή έχει ανάγκη από λίπασμα ακόμη και αν είναι ανθισμένο γιατί εμφανίζει παράλληλα και νέες αναπτύξεις, ψευδοβολβούς. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικά ειδικό λίπασμα για ορχιδέες. Ένα οποιαδήποτε υδροδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά είναι κατάλληλο. Συνήθως στην αγορά θα το βρείτε φυτεμένο είτε σε περλίτη είτε σε ειδικό μείγμα για Cymbidium. Ο περλίτης είναι ανόργανο υλικό και στεγνώνει γρηγορότερα το καλοκαίρι, εποχή που το Cymbidium θέλει αρκετό νερό για να μην στεγνώνουν οι ρίζες του.


Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να του πάρει ένα με δύο χρόνια, ίσως και παραπάνω, να ξανανθίσει στα χέρια σας. Περνάει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής που μεγαλώνει πάρα πολύ. 'Ομως η υπομονή στο τέλος ανταμείβεται με πολλά πολλά ανθοφόρα.

2 σχόλια :

  1. Καλημέρα.Εχω δύο ορχιδέες αυτής της οικογένειας και η μία που είχε πανέμορφα πράσινα άνθη δεν έχει ανθίσει ποτέ ξανα.Ειναι εύρωστη, υγιής και την έχω δίπλα στην άλλη που ανθίζει κάθε χρόνο.Τις αγόρασα μαζί πριν οκτώ περίπου χρόνια και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό.Η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Κάποια φυτά είναι τεμπέλικα για αυτό πρέπει να την βοηθήσετε με λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο την εποχή που ξεκινούν να δημιουργούνται οι ανθοφόροι. Αυτό για τις περισσότερες Cymbidium συμβαίνει το φθινόπωρο. Τις έχετε μεταφυτεύσει καθόλου αυτή την οκταετία; Έχετε βάλει ποτέ λίπασμα; Είναι σημαντικό το ιστορικό.Επίσης να θυμάστε ότι δύο φυτά ποτέ δεν είναι ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή