Σφάγνο, ο ύπουλος εχθρός της ορχιδέας σας.

Το σφάγνο (sphagnum) είναι ένα είδος βρύου που προέρχεται κυρίως από τη Νέα Ζηλανδία (διαβάστε περισσότερα εδώ). Αποτελεί ένα από τα βασικά υποστρώματα καλλιέργειας τόσο της Phalaenopsis όσο και άλλων μελών της οικογένειας των Ορχιδοοειδών που αρέσκονται σε υψηλά επίπεδα υγρασίας. H χρήση του έγκειται στις ιδιότητές του.  Απορροφά το νερό σε χρόνο μηδέν και παράλληλα αργεί πάρα πολύ να στεγνώσει. Αρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα για να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες νερού που τα άλλα είδη υποστρώματος (φλοιός, λέκκα κτλ) δεν μπορούν να συναγωνιστούν. Είναι κάτι σαν το βαμβάκι με το ξύλο. Όση ώρα και να μουλιάζεις το ξύλο στο νερό, το βαμβάκι δεν το φτάνει. Όμως για έναν αρχάριο καλλιεργητή το σφάγνο μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς το υπερβολικό πότισμα οδηγεί πολύ γρήγορα στο σάπισμα του φυτού. Αν το υπόστρωμα της ορχιδέας σας περιέχει κομμάτια σφάγνου αποφύγετε το μούλιασμα. Ταυτόχρονα οι χρόνοι μεταξύ των ποτισμάτων θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι, καθώς το σφάγνο διοχετεύει υγρασία για πολύ καιρό στις ρίζες της. Αν έχετε οπτική επαφή με αυτές θα παρατηρήσετε ότι θα αργήσουν πολύ να πάρουν το γνωστό γκριζοπράσινο χρώμα της αποτισιάς. Αν η ορχιδέα σας είναι φυτεμένη μόνο σε σφάγνο, περιμένετε μέχρι αυτό να δείχνει σαν μισοξεραμένο άχυρο, πριν το επόμενο πότισμα.


H χρήση του σφάγνου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τους χειμερινούς μήνες γιατί αν απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού θα στεγνώσει μετά από πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυξημένες πιθανότητες για μύκητες, μούχλα και σάπισμα. Αν όμως το περιβάλλον είναι ξηρό λόγω της χρήσης καλοριφέρ ή aircondition τότε θα βοηθήσει τις ορχιδέες μας να διατηρήσουν στην επιφάνεια του uπoστρώματος τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας και το κυριότερο θα μειώσουν τη συχνότητα του ποτίσματος.

Αν τώρα τίποτα από τα παραπάνω δεν σας πείθει για την επικινδυνότητα του σφάγνου δείτε τις συνέπειες στο βίντεο που ακολουθεί. 👇👇👇👇


Κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου