Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

Αρωματικές Ορχιδέες. Μυρίζουν ωραιότερα και από τριαντάφυλλα.

Είναι πραγματικά ελάχιστα τα ανθοφόρα φυτά που μπορούν να συναγωνιστούν τις περισσότερες ορχιδέες σε διάρκεια ανθοφορίας (βλέπε εδώ σχετική ανάρτηση). Στο άρωμα όμως; Αλήθεια ποιος μπορεί να αντισταθεί στο άρωμα μιας τριανταφυλλιάς ή μιας γαρδένιας; Μάλλον κανείς. Πόσοι όμως από εμάς έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτά τα φυτά και να χαρούμε τα άνθη τους σε βάθος χρόνου; Την απάντηση την αφήνω σε εσάς.
Σε ότι αφορά τώρα τις ορχιδέες ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για αρωματικά φυτά. Οι ποικιλίες τους συναγωνίζονται αυτές των χρωμάτων μιας ορχιδέας. Αρώματα ξινά, γλυκά, πιπεράτα, ιδιαίτερα όπως αυτό της σοκολάτας και φυσικά το γνωστό σε όλους μας άρωμα βανίλιας - που προέρχεται από τη συγκεκριμένη ορχιδέα. Μην σπεύσετε όμως να την αγοράσετε. Η ανθοφορία της είναι μια τρομερά δύσκολη υπόθεση.

Ορχιδέα Βανίλια
Μπορεί η εγχώρια αγορά να κατακλύζεται από την ορχιδέα Phalaenopsis, για εμπορικούς κυρίως λόγους, όμως σίγουρα θα βρείτε κάποιες από τις πιο γνωστές αρωματικές ορχιδέες αρκεί να ξέρετε να τις αναζητήσετε. Μπορεί να τις έχετε συναντήσει και αγνοήσει καθώς στην πλειοψηφία του το αγοραστικό κοινό νομίζει ότι ορχιδέα είναι μόνο η Phalaenopsis. 
                                                       
Ιδού η βασική λίστα αναζήτησης. 


Άρωμα διακριτικό και ανοιξιάτικο! Προσοχή όμως δεν είναι όλα τα Dendrobium αρωματικά.

Oncidopsis Bartley Schwarz (Beall)
Μεθυστικό άρωμα σαν αυτό της πασχαλιάς που κυριαρχεί στο χώρο και ενισχύεται με το κρύο.


Oncidopsis Nelly Isler (δείτε εδώ σχετικό βίντεο)
Πολύ δυνατό άρωμα λεμόνι.


Oncidium Sharry Baby
Δυνατό άρωμα σοκολάτας.

Αναζητώντας κανείς αρωματικές ορχιδέες θα πρέπει να γνωρίζει ότι γενικά ορχιδέες με το κοινό όνομα Cambria είναι στην πλειοψηφία τους αρωματικές για αυτό ένα σνιφ-σνιφ πριν την επιλογή του φυτού δεν βλάπτει. Οι αρωματικές Phalaenopsis είναι σπάνιες στην ελληνική αγορά και αφορούν κυρίως φυτά με μικρά άνθη για αυτό και εδώ ένα σνιφ-σνιφ είναι απαραίτητο μήπως και η τύχη σας χαμογελάσει.  

Η ορχιδέες είναι μυστήρια όντα. Ενώ τα περισσότερα αρωματικά φυτά μυρίζουν almost all day long, αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας για τις ορχιδέες. Υπάρχουν αρωματικές ορχιδέες με πολύ έντονο άρωμα τόσο όσο να μοσχοβολήσει ένα ολόκληρο δωμάτιο και άλλες με ελαφρύ διακριτικό άρωμα. Η ένταση και η διάρκεια του αρώματος διαφέρει, ανάλογα με το είδος της ορχιδέας. Υπάρχουν ορχιδέες που μυρίζουν τις πρωινές ώρες και άλλες τις βραδινές. Η ένταση του αρώματος επηρεάζεται πολλές φορές και από τη θερμοκρασία του χώρου μας. Αυξάνεται με τη ζέστη ή με το κρύο αντίστοιχα. Με το που ανοίγουν τα μπουμπούκια είναι πιθανό να χρειαστούν περίπου μια εβδομάδα για να ωριμάσει το άρωμα και να γίνει αισθητό. Τέλος καθώς η ανθοφορία πλησιάζει προς το τέλος το άρωμα χάνεται. 


Cattleya Orchid Τα περισσότερα είδη είναι αρωματικά, όμως όμως όλα. Μυρίστε πριν αγοράσετε.


Cymbidium (όχι όλα τα είδη)

Αν τώρα θέλετε να μάθετε για ακόμη περισσότερα για άλλα αρρωματικά γένη και είδη δείτε εδώ τα σχετικά βίντεο. Επίσης στην ιστοσελίδα της airplants.gr θα βρείτε κάποιες αρωματικές ορχιδέες με μόνιμη έκπτωση -5% με τη χρήση του ηλεκτρονικού κουπονιού ORCHIDS στο καλάθι των αγορών σας. 
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

1 σχόλιο :

  1. Λατρευω τις ορχιδεες καιβρισκω ενδιαφερουσες συμβουλες και ιδεες γι αυτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή