Σάββατο, Ιανουαρίου 07, 2017

Οδηγός Ανθοφορίας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο τη διάρκεια της ανθοφορίας μιας ορχιδέας όσο και την εποχή που τα φυτά μας ανθίζουν. Οι λόγοι είναι πολλοί και αφορούν κυρίως τη φροντίδα της. 


Η βασίλισσα όλων των ειδών, σε διάρκεια ανθοφορίας είναι η γνωστή μας Phalaenopsis. Τα άνθη της διαρκούν από 60 έως 120 ημέρες και σε ιδανικές συνθήκες ακόμη παραπάνω. Ανθίζει μία έως δύο φορές το χρόνο Γενάρη με Μάρτη.


Δεύτερη στη σειρά η Vandaκυρίως λόγω της συχνότητας της ανθοφορίας της. Τα άνθη της διαρκούν από 30 έως 90 ημέρες. Ανθίζει δύο με τρεις φορές το χρόνο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.


Το Paphiopedilum είναι πολύ ιδιαίτερη ορχιδέα. Δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην ελληνική αγορά. Αξίζει όμως να γνωρίζουμε ότι τα άνθη της διαρκούν από 60 έως 90 ημέρες. Ανθίζει μια με δύο φορές το χρόνο ανεξάρτητα από εποχή.


Cymbidium, Dendrobium και Oncidium είναι στην ίδια κατηγορία. Τα άνθη διαρκούν από 30 έως 45 ημέρες. Ανθίζουν μια με δύο φορές το χρόνο με εξαίρεση το Cymbidim που ανθίζει μια φορά το χρόνο, φθινόπωρο ή άνοιξη ανάλογα με την ποικιλία.


Τέλος η Cattleya διατηρεί τα άνθη της μια με δύο εβδομάδες και ανθίζει μια φορά το χρόνο κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι παραπάνω χρόνοι και εποχές είναι ενδεικτικοί. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μια ορχιδέα να χάσει τη σειρά της και να ανθίσει μετά από ένα ή δύο χρόνια από τη στιγμή που θα φτάσει στα χέρια σας, ή ακόμη και να ξεκουραστεί μετά από συνεχόμενες ή παρατεταμένες ανθοφορίες.

Advertisement

1 σχόλιο :

  1. Αναστασία μου καλησπέρα θέλω να σε ρωτήσω γιατί όταν αγοράζουμε τις ορχιδέες μας έχουν δύο ανθοφόροι και την επόμενη χρονιά βγάζει έναν τη φταίει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή